Йовчев обвини ГЕРБ, че не е предприела нищо за задаващата се бежанска вълна

Цветлин Йовчев. Сн. БГНЕС

Вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев обвини предишното правителство на ГЕРБ, че не е предприело никаква подготовка за задаващата се бежанска вълна към България, когато още миналата година е било ясно, че такава ще има.

Пред "Фокус" Йовчев каза: "Много съм изненадан, има всякакви политически коментари. Може би това е някаква нова форма на самокритика, на вътрешнопартиен анализ, на анализ на отминалото управление, но е малко неприемлив”.

"Сега, да се поставя въпросът защо се изгражда лагер в Харманли, след като това решение е взето през 2012 година от правителството на ГЕРБ. Взели са решение на Министерски съвет, похарчили са 200 000 лева, и журналистите видяха, че имаше една буренясала поляна. Трябваше допълнително със сили и средства на Гражданска защита и на МВР да разчистим и подготвим нормални условия, за да могат да бъдат приети бежанци. Никакво усвояване на евросредствата, а и тези, които са усвоени - не ми се иска да навлизам в детайли, но не са усвоени по най-подходящия начин”, каза вицепремиерът.

"В цялата им организация въобще няма система за приемане на бежанците. Цялата им подготовка се изразява в това, че десет военнослужещи трябва да тръгнат да разпъват палатки в Харманли. Останалото са общи приказки. На Консултативния съвет по национална сигурност обявяваха, че няма никакъв проблем, след като през септември 2012 година има увеличаване десет пъти на нелегалните емигранти, задържани на границата спрямо януари 2012 година”, каза още Йовчев.

По повод думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която заяви, че никой не е питал Столичната община, преди да се вземе решение за разкриване на два нови бежански центъра, и че трябва да се подсили охраната на тези центрове и на централната част на София, Йовчев заяви:

"Вместо да плаши хората с разпространение на слухове, би трябвало столичният кмет да насочи усилията си да подпомогне комуникацията с хората, да се търсят начини за тяхното изхранване и за интеграцията на тези бежанци”.

По думите му много нелепо звучало, че в София имало концентрация на бежанци. "2000 души на 2 милиона души са под 0.1%, а 1000 души на 10 000 души са 10%. "Това в момента е едно отклоняване от реалните въпроси и по-скоро ми прилича на политически пиар" каза Йончев.

"Проблемите, които трябва да се решават по отношение на бежанците, не са от компетентността само на МВР. Проблемът с бежанците не е проблем само на правителството. Точно заради това, че е общонационален проблем, изисква по-различен подход. А подходът, който наблюдаваме, включително и от партии с претенции, смятам, че е абсолютно необоснован”, смята той.

И бившият шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов разкритикува правителството на Борисов, че не е взело никакви мерки да подготви страната за бежанката вълна от Сирия. Във Фесбук той написа:

"А бе, пиле шарено от Банкя, ти какво направи по проблема като премиер? Статистиката и другите данни сочат, че има рязко увеличение на нелегални имигранти през българо-турската граница още от август 2012 година! Всички прогнози сочеха, че конфликтът в Сирия се затяга и бежанската вълна ще се увеличава! Та, пак питам, ти, Бойко, какво направи, че сега си позволяваш да критикуваш?!".

Атанасов обаче критикува и сегашните управляващи:

"Сегашното правителство, меко казано, е неадекватно. Бежанската криза ще го залее, защото тя тепърва предстои. И от една страна ДПС е "за" бежанците, а от друга - Атака е "против". Пари няма, Европа е мудна и т.н.", коментира той.

Споделяне

Още по темата

Още от България