Юкос: Германското правителство помогна на Кремъл в сделката за Юганск

Разбитата петролна компания Юкос обвинява германското правителство, че е било съучастник на Кремъл при присвояването на основното ѝ производствено поделение Югансктефтегаз, пише британският в. Индипендънт.

Дойче банк е действала като пълномощник на германското правителство при сделката за Юганск, е заявил миналата седмица пред вестника Робърт Амстердам, адвокатът, който представлява акционерите от холдинговата компания Менатеп и намиращия се в затвора бивш изпълнителен директор на Юкос Михаил Ходорковски. Кремъл принуди Юкос да продаде Юганскнефтегаз.

Миналия месец Юкос подаде в американски съд заявление за защита от банкрут, което доведе до това, че западните банки се изтеглиха от планираната сделка по предоставяне на държавно - контролираната руска монополна компания Газпром кредит на стойност 10 милиарда долара за покупката на Юганск.

Дойче банк, една от банките, която е на страната на Газпром, възбуди искане в американския съд за отмяна на защитата, предоставена на Юкос в съответствие със закона за банкрута, която доведе до сериозно усложнение на плановете на Кремъл за Юганск.

Според Робърт Амстердам Дойче банк е действала от името на германската държава. Той отдава това на близките отношения между руския президент Владимир Путин и германския канцлер Герхард Шрьодер. Според адвоката на Менатеп, Германия е използвала добрата си репутация сред международните финансови среди, за да помогне на Русия.

"Това е случай на пране на репутация. Зад него стои Шрьодер. Това е голям скандал", казва Амстердам, цитиран от в. Индипендънт.

Германският канцлер е известен като близък на Путин. Според някои сведения, в началото на миналата година руският президент е помогнал на Шрьодер да осинови руско момиченце, сираче от Санкт Петербург, родния град на Путин. Индипендънт не е успял да получи коментар по този въпрос от никого в германското външно министерство.

Заради заведеното от Юкос в американски съд заявление за банкрут, Газпром не участва в търга за придобиване на Юганск, проведен на 19 декември. Вместо това мистериозната фирма Байкалфинансгруп спечели сделката. Впоследствие Роснефт, държавна петролна компания, заяви, че ще купи Байкал, а след това Газпром обяви, че ще купи Роснефт.

Твърденията за участие на германското правителство стават на фона на драматичната реализация на принудителната продажба на Юганск. Делегация на Роснефт, придружавана от съдия изпълнители, е пристигнала на 31 декември в сибирската централа на Юганск - Нефтеюганск - и е декларирала, че Роснефт вече изцяло е платила на държавата 9,4 милиарда долара за предприятието. Делегацията била оглавявана от Николай Борисенко, първи вицепрезидент на Роснефт, са съобщили източници от Юкос. Ръководителят на подразделението на Роснефт Пурнефтгаз Владимир Булба е бил представен на служителите на Юганск като техния нов директор.

По думите на представител на Юкос, хората от Роснефт твърдят, че вече са платили за Юганск чрез МДМ - банк. Те са представили някои документи и имат намерение да проведат извънредно общо събрание след като регистрират правата на собственост.

Остава загадка кой е крайният източник, чрез който Роснефт е финансирала покупката на Юганск. Според аналитици е очевидно, че компанията Роснефт, която има дългове от 4,4 милиарда долара, не е могла да мине без външно финансиране.

Не е ясно също, кой, в крайна сметка, ще се окаже окончателният собственик на Юганск, пише в заключение в. Индипендънт.

Споделяне

Още от Свят