Юлия Тимошенко избрана на премиер на Украйна

Юлия Тимошенко избрана на премиер на Украйна
С мнозинство само от един глас украинският парламент (Върховна рада) избра във вторник Юлия Тимошенко за министър-председател на страната.

За Тимошенко гласуваха 226 депутати при необходимо мнозинство от 225 плюс един гласа от общо 450 -членния парламент.

Кандидатурата ѝ бе внесена повторно в Радата от президента Виктор Юшченко, на когото тя бе предложена от демократичната "оранжева" коалиция, включваща фракциите на Блока на Юлия Тимошенко и на пропрезидентския блок "Наша Украйна - Народна самоотбрана". Така Тимошенко, която бе лидер на Оранжевата революция в Украйна през 2004 г., стана премиер за втори път.

Украйна бе в политическа безизходица без избрано правителство от изборите през есента на т.г.

Преди гласуването в парламента Тимошенко заяви, че коалицията между нейния блок и партията на президента Юшченко е твърда.

„Имате двама патриоти в политиката, които държат високо това знаме и никога няма да го свалят. Днешният вот е момент на истината за демократичната коалиция“, каза тя.

Миналата седмица премиерската кандидатура на Тимошенко отново бе подложена на гласуване, но за малко не успя да мине.

Партията на регионите на Виктор Янукович във вторник не участва в гласуването.

Партията на Янукович, която представлява рускоговорящата източна част на страната, спечели най-голям процент на изборите.

Янукович е бивш министър-председател на Украйна, чийто избор за президент през 2004 г. бе оспорен заради изборни фалшификации и стана повод за избухването на Оранжевата революция.

След повторно провеждане на вота, за президент бе избран считаният за про-западно настроен политик Виктор Юшченко.

За блока на Тимошенко гласува предимно западната част на Украйна.

Юлия Тимошенко е наричана "газовата принцеса" заради впечатляващата си външност и участието си в газовата индустрия. Като вицепремиер, отговарящ за енергетиката през 2000 г. , тя спечели признание за своите усилия за постигане на реформи. През 2001 г. срещу нея бяха повдигнати обвинения в контрабанда на газ и фалшификация на документи, докато е оглавявала водеща частна търговска фирма. Тогава тя беше уволнена от поста вицепремиер от президента Леонид Кучма. Тимошенко отхвърли обвиненията и заяви, че те са политически мотивирани.

Споделяне

Още от Свят