Юлия Тимошенко получи подкрепата на парламента за премиер на Украйна

Украинският парламент одобри в петък Юлия Тимошенко за премиер на Украйна, съобщиха световните агенции. Общо 373 депутати от всички 450 подкрепиха кандидатурата на 44-годишната Тимошенко, издигната от президента Виктор Юшченко. Против нея гласуваха единствено комунистите.

Тимошенко, един от водачите на Оранжевата революция, беше ключов съюзник на прозападния опозиционен лидер Юшченко по време на оспорваните президентски избори.

Преди гласуването в парламента Тимошенко представи програмата на правителството си, която предвижда основно борба с корупцията и радикална промяна на ролята на държавата в обществото. В състава на правителството са включени политици, известни с реформаторските си виждания.

Тимошенко заменя на поста Виктор Янукович, който подаде оставка след като загуби президентските избори.

Спорна фигура

ББС отбелязва, че Юлия Тимошенко е спорна фигура в украинската политика. Тя обича провокациите и драматичните жестове.

В публичните си речи говореше да бившия президент Леонид Кучма като за "червенокоса хлебарка".

Тимошенко е силно непопулярна сред голяма част от рускоезичното население в източна Украйна.

В Русия пък срещу нея е възбудено наказателно производство и генералният прокурор твърди, че то няма да бъде преустановено. Руски съд е издал заповед за ареста на Тимошенко, ако тя посети Русия.

Обвиненията са, че се е опитала да подкупи представители на руското министерство на отбраната, докато през 1996 г. е била начело на националната украинска газова компания.

Според руснаците, Тимошенко е искала цените за доставките, включени в договорите с руското министерство, да бъдат надути с 80 млн. долара. Тя отхвърля обвиненията и твърди, че са политически мотивирани.

"Черен списък" на корупцията

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?