Юристите на президента проучват казуса с оставката на шефа на ВАС

Няма подписан указ за освобождаването на председателя на Върховния административен съд Владислав Славов, заяви президентът Георги Първанов, цитиран от Дарик радио. "Възложил съм на юридическите си съветници да направят пълен анализ на ситуацията и ако няма юридически пречки ще издам указ", подчерта Първанов, който е на посещение в Тайланд.

Липсата на президентски указ за освобождаването на Славов бе основният аргумент на правосъдния министър Антон Станков срещу откритата от Висшия съдебен съвет в сряда процедура за избор на нов шеф на ВАС. Министърът се закани да атакува решението пред ВАС, защото постът на Славов все още не е овакантен. Когато това последва от указа на президента, би могло да се пристъпи към избор на наследника му.

Процедурата е нарушена, а освен това този състав на ВСС няма моралното право в края на мандата си да определя председателя на ВАС за следващите 7 години, казва в интервю за "24 часа" днес Станков. Той отбеляза, че този ВСС сам е признал, че има неудачни кадрови избори.

За втори път ВСС, по предложения на Владислав Славов прави опит преди да изтече мандата му през декември да определи шефа на административния съд, който контролира актовете, издавани от изпълнителната власт. Първият опит бе пресечен от депутатите от НДСВ, ДПС и БСП, които през юли спешно приеха поправки в съдебния закон. Според закона изборът на шеф на върховни съдебни органи може да не по-рано от 1 октомври, два месеца преди да изтече мандата на сегашния председател на 1 декември, или при предсрочна оставка. От тази възможност се възползва Владислав Славов, за да подхване втори опит този състав на ВСС да определи приемника му, който може да не се харесва на следващия съдебен съвет. В сряда на заседанието на ВСС се предвижда да бъдат издигани кандидатури за поста.

През юли за бъдеш шеф на ВАС бе издигнат Георги Марков, чийто мандат в конституционния съд изтича. Затова и гласуваните от парламента промени, които осуетиха избора му, бяха определени като закон "Анти Марков".

Георги Марков нарушава законите на страната като без да има право е шеф на търговско дружество - ФК "Левски", собственост на Майкъл Чорни, припомни днес Михаил Константинов от ЦИК по радио "Свободна Европа". Като шеф на ВАС човекът на Чорни ще контролира правителството, възмути се той. Ако това стане, ще трябва да опънем килимчето и да посрещнем Чорни, прогнозира той.

Бизнесменът Майкъл Чорни бе изгонен от страната през 2001 г. като заплаха за националната сигурност. На 24 септември Върховният административен съд ще заседава по казуса възможно ли е той да се върне у нас след като Софийски градски съд вече отмени наложената му забрана.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?