Южна Каролина маха знамето на Конфедерацията от щатския Конгрес

Южна Каролина маха знамето на Конфедерацията от щатския Конгрес

Камарата на представителите на Южна Каролина гласува да бъде премахнато знамето на Конфедерация от територията на Конгреса на южния американски щат, предаде Ройтерс.

Това е шокиращо решение за един щат, който през 1860 г. бе първият, напуснал Съюза, и който преди повече от 50 години отново издигна това знаме пред парламента си в знак на протест срещу движението за граждански права, отбелязва Асошиейтед прес.

Мярката бе одобрена след разгорещени дебати, продължили 13 часа и три седмици, след като в Чарлстън бял мъж уби деветима чернокожи в местна църква, сред които бе и щатски сенатор. Мъжът, обвинен в това престъпление, позира с това знаме на снимка, качена в сайт с расистки манифест.

Конгресът на Южна Каролина одобри на трето и последно четене с 94 гласа "за" и 20 "против" законопроекта за махане на знамето на Конфедерацията, което за много американци е символ на робството и расовите конфликти. Сенатът на щата вече взе такова решение.

За да влезе в сила, законът трябва да бъде подписан от губернаторката на Южна Каролина Ники Хейли, която го подкрепя. Очаква се това да стане още днес.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?