Южноамериканските държави обещаха 300 милиона долара помощи за Хаити

Южноамерикански лидери се споразумяха да отделят помощи за Хаити в размер на 300 милиона долара на среща на Съюза на южноамериканските държави (Унасур) в еквадорската столица Кито, съобщи Ройтерс.

Междувременно беше възстановено снабдяването с горива с танкери на специализираното пристанище в столицата Порт-о-Пренс, което беше повредено от мощното земетресение през януари. 

Държавите от Унасур ще наберат 100 милиона долара и ще помолят Междуамериканската банка за развитие да отпусне останалите 200 милиона долара като заем. Президентът на Хаити благодари на участниците в срещата и отбеляза, че основният приоритет при разпределението на средствата ще бъде възстановяването на пътищата и осигуряването на най-важните услуги. 

Еквадорският президент Рафаел Кореа, който беше домакин на срещата и се старае да засили влиянието на Унасур, призова за продължителни усилия за възстановяване на опустошената от земетресението карибска страна, на основа на сътрудничеството между южноамериканските страни. Над 230 000 души загинаха, 300
000 бяха ранени, а десетки хиляди останаха без дом заради природното бедствие в Хаити. 

Перуанският президент Алан Гарсия предложи като част от общия принос 10 милиона долара за възстановяване на училищата и водопреносната система. Колумбийският му колега Алваро Урибе също участва в срещата. Това беше първото му посещение в Еквадор, откакто двете страни скъсаха дипломатически отношения през 2008 г., след като колумбийските въоръжени сили бомбардираха бунтовнически лагер на еквадорска територия.       

Президентът на Венецуела Уго Чавес в последния момент отмени участието си в срещата заради, по думите му, "вътрешни проблеми" в страната. На правителствено заседание по-рано вчера Чавес съобщи, че въвежда "извънредно положение в електроенергетиката" във Венецуела.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?