Южнокорейска компания иска да произвежда бронирани коли в България

Южнокорейска компания иска да произвежда бронирани коли в България

Южнокорейската компания "Киа моторс" има интерес да произвежда бронирани автомобили в България и се очаква нейни представители да пристигнат на посещение у нас. Това съобщи президентът Росен Плевнелиев, който е на официално посещение в Република Корея.

"Нашата отбранителна индустрия трябва да даде всичко от себе си, за да се преборим за този проект, като и други европейски държави в момента се борят за него", посочи Плевнелиев.

Двете страни подписаха и меморандум за сътрудничество в областта на отбраната.

"Очакваме по-широк ангажимент на корейски високотехнологични компании в България", каза още Плевнелиев.

Преди това той се срещна с президента на Южна Корея Пак Гън-хе.

Планира се организиране на икономическа среща на високо равнище през октомври, на която да бъдат обсъдени възможностите за насърчаване на търговията и инвестициите чрез размяна на повече бизнес делегации и активизиране на връзките между частни фирми, съобщи президентът Пак Гън-хе, цитирана от БТА.

Българският държавен глава е на официално посещение в Южна Корея. Визитата му преминава в контекста на 25-годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и Южна Корея.

Двете страни ще работят за разширяване на сътрудничество в информационните и комуникационниje технологии, инфраструктурата, енергетиката, транспорт и логистика, автомобилна индустрия, земеделие и производство на храни, науката, образование, аутсорсинг, туризъм.

Президентите Плевнелиев и Пак Гън-хе подписаха Съвместна декларация за всеобхватно и ориентирано към бъдещето партньорство между двете страни.

За България Република Корея е приоритетен стратегически партньор в Азия, каза Росен Плевнелиев и изрази желанието за насърчаване и разширяване на двустранната търговията и инвестициите.

България е известна като страната на розите, на киселотомляко, на здравословните храни, на прекрасното вино, но потенциалът е много по-голям, посочи Плевнелиев.

Той допълни, че българските продукти са традиционно добре приети на азиатските пазари, а страната ни има много добро име и репутация тук.

Президентът изтъкна също, че България е регионален лидер в Югоизточна Европа в информационните и комуникационни технологии.

Тя предлага и първата иновационна еко система в региона - "София Тех парк". В световната класация за аутсорсинг дестинации България е единствената европейска държава в топ 10, отбеляза още Плевнелиев.

Много световни компании вече оперират в България и ще се радваме и на по-осезаемо присъствие на корейските компании в страната ни, каза държавният глава.

Той посочи, че българската страна приветства проявения от Република Корея засилен интерес за сътрудничество в селското стопанство и производството на храни, както и за участието на корейски компании в енергийни и инфраструктурни български проекти.

На срещата президентите са констатирали и голям потенциал за увеличаване на броя на туристите като Росен Плевнелиев каза, че българското министерство на туризма ще бъде окуражено да предприеме целенасочени мерки за корейския пазар.

В присъствието на президентите бяха подписани двустранни документи за сътрудничество в областта на отбраната, науката и технологиите, в образованието и културата.

Президентът Пак Гън-хе отбеляза значението на меморандума за сътрудничество в науката и технологиите и посочи, че България има отличен опит за развитието на фундаменталните изследвания, а Република Корея е една от най-напредналите страни в областта на приложните науки.

Росен Плевнелиев заяви още, че България активно ще допринесе за развитието на стратегическото партньорство между ЕС и Република Корея.

Високо ценим и изцяло подкрепяме инициативите на президента на Република Корея, насочени към мирното обединяване и дългосрочната стабилност на Корейския полуостров, посочи още българският държавен глава.

Президентът Пак Гън-хе благодари на българското правителство за последователната подкрепа по въпросите за ядреното разоръжаване на Северна Корея.

Споделяне

Още по темата

Още от България