За 1/3 от българите комунизмът и тоталитаризмът са приемливи

За една трета от българите някои неща от комунизма, сталинизма и болшевизма са приемливи, сочи проучване на "Галъп интернешънъл", обявено във вторник.  Все пак повече са тези, които изцяло отхвърлят тези идеологии – 44%, но 6% изцяло ги подкрепят.

Комунистическите елементи са в по-голяма степен възприемани в сравнение с нацистките, показва още проучването. Мнозинство от над половината от привържениците на БСП, респективно по-възрастните хора у нас, приемат частично левите тоталитарни идеологии и практики.

72% от анкетираните изцяло отхвърлят идеологии и практики като нацизъм, фашизъм и подобни. 12% обаче се съгласяват с опцията, че някои неща са приемливи, а 3% ги намират за изцяло приемливи.

Най-възрастните у нас, респективно последователи на БСП, изглеждат и най-дистанцирани от подобни идеологии и практики. Привържениците на националистически формации също декларират нетърпимост, но при тях се усеща и малко по-висок дял на съгласни, че има и приемливи елементи.

Всъщност тези два въпроса са били най-общо зададени като провокация и проверка на мненията в изследване, проведено по повод 9 май, когато едновременно се чества Денят на Европа и годишнината от края на Втората световна война, която е свързана с национален, но и с идеологически сблъсък.

Изводите сочат, че в последната година и половина доверието на българите в обобщения образ на Европейския съюз възстанови позиции, след като през 2016 г. трайно беше достигнало по-ниски стойности. Така в първите месеци на 2018 г. около и над 60% от българите споделят доверие в ЕС, докато недоверието се движи около около 30%. Конкретните числа сега са 58% доверието, а 31% е недоверието.

Споделяне

Още от България