За десета година се провежда акция за кръводаряване на Цветница

За десета поредна година на Цветница ще се проведе традиционната кампания за кръводаряване, организирана от Министерство на здравеопазването, Националният център по трансфузионна хематология и БЧК с подкрепата на Българската православна църква. Мобилни пунктове за кръводаряване ще има в София, Варна и Бургас.

В неделя в София от 9 до 13.30 часа мобилни екипи ще бъдат разположени в близост до храмовете “Св. Александър Невски”, “Света Неделя” - в аулата на Богословски факултет, храм “Свети Седмочисленици” - в сградата на IV ОУ “Граф Игнатиев”, храм “Света Параскева” – в Хоровата зала на “Дарби колидж” в двора на храма, храм “Покров Богородичен” - в Енорийски център “Покров Богородичен” зад хотел “Родина”.

Центърът по трансфузионна хематология - Варна също за пореден път ще се включи в кампанията за Цветница. На 28 април от 9 до 13 часа медиците ще очакват доброволци в сградата на Варненската митрополия. Акцията ще мине под мотото "Запали свещичка, дари живот". В Бургас инициативата ще се проведе от 9 до 13.30 часа в Бургаския свободен университет.

В първата инициатива, проведена през 2004 година са се включили 110 души, а през 2012 г. броят им е достигнал 135 души.

С цел насърчаване на доброволното кръводаряване Националният център по трансфузионна хематология организира и редица други кампании.

На 10 април приключи пролетната кампания за насърчаване на доброволното кръводаряване сред навършилите 18 години ученици в столицата. При проведените 13 акции в столични училища желание да станат кръводарители са изразили над 300 младежи, от тях 238 са отговаряли на условията и са дарили кръв. В рамките на кампанията са били организирани и срещи с над 1500 дванадесетокласници от 84 класа за популяризиране на необходимостта от доброволно кръводаряване

За пореден път се организира и пролетна студентска кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване. Инициативата започна на 2 април тази година и ще продължи до 24 май. До този момент повече от 600 души са изявили желание за доброволно кръводаряване, като 465 от тях успешно са дарили кръв.

Основната цел на тези кампании е да се популяризира значимостта на безвъзмездното и доброволно кръводаряване, което е от изключителна важност за осигуряване на достатъчни количества кръвни продукти. Тези продукти са особено необходими при лечението на остри кръвозагуби, тежки изгаряния, планови и спешни операции, злокачествени заболявания, трансплантации, както и при хемофилии и хемолитични анемии. Потребността от кръв при всеки един случай е специфична и варира между 1 до 10 литра. Данните на центъра показват, че нуждата от кръвни продукти у нас се увеличава с всяка измината година с около 10%. Подобна е тенденцията и в световен мащаб. Амбицията на здравното министерство и Националния център по трансфузионна хематология е кръводарителите да бъдат поне 185 000 на година.

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?