За една година парламентът прие 150 закона, събра се на 128 заседания

За една година парламентът прие 150 закона, събра се на 128 заседания

За близо една година работа 41-то народно събрание е приело 150 закона, 172 решения и 3 декларации, сочи справка на дирекция "Законодателна дейност и европейско право", публикувана в понеделник на страницата на парламента.

Заседанията са били 128, четири от тях са извънредни. Постъпилите законопроекти са 277, от които 166 са на Министерския съвет. 28 от предложенията за закони са отхвърлени, а оттеглените текстове са 23.

Към момента Народното събрание е приело 44 закона, с които се въвеждат европейски норми в българското законодателство.

За една година внесените проекти за решения са били 215, от които 199 на народни представители, както и 12 проекта за обръщения и декларации.

Законодателните промени са свързани с борбата с престъпността и преустановяване на корупционните практики – промените в законите за МВР и ДАНС, в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс, в Закона за съдебната власт, Закона за електронните съобщения, се посочва още в съобщението.

Сред приетите промени са и актуализацията на бюджета, която мина миналата седмица на второ четене, поправки в Закона за политическите партии и в Кодекса за социално осигуряване. Според мнозинството с тях ще се намали разрастването на финансовата криза.

Справката сочи още, че по време на парламентарния контрол министрите са отговаряли общо 96 часа.

Зададените от депутатите към членовете на кабинета въпроси са 834, а питанията 144. От тях с писмен отговор са 372 въпроса и 12 питания, а устните – 462 въпроса и 132 питания.

Отговорено е на 684 въпроса и на 119 питания, предстои да се отговори на 37 въпроса и 4 питания, а 41 въпроса и шест питания са оттеглени.

Най-много въпроси е задала парламентарната група на левицата, следвана от тази на Синята коалиция, "Атака“, ГЕРБ и независимите.

На най-много въпроси и питания са отговорили министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев – 92, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков – 90.

На следващо място е министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. После се нареждат здравният, вътрешният и и министърът на земеделието.

Най-активни в задаването на въпроси са Иван Иванов (ДСБ), Ваньо Шарков (СДС); Лъчезар Тошев (СДС), Яне Янев (РЗС - независим) и депутата от левицата Петър Курумбашев.

Внесени са осем искания за изслушвания и е проведено едно изслушване на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков за последните му публични изявления по повод на намеренията на правителството за бъдещото изграждане на АЕЦ "Белене“.

Споделяне

Още от България