За Орешарски 2014-та е година на разочарования и несбъднати надежди

Пламен Орешарски, сн. БГНЕС

Година на разочарования, надежди и очаквания, които не се сбъдват. Година, която всички чакаме да отмине. Такава е според бившия премиер Пламен Орешарски отминаващата си 2014 година

В пост във Фейсбук профила си Орешарски пише, че годината не е била особено благоприятна за цялостното икономическо развитие на страната. За управлението на своя кабинет Орешарски посочва, че не е допуснато влошаване на ситуацията в нито една обществена и социална сфера. Той допълва, че правителството му е работило за заличаване на изкуствените конфронтационни линии в обществото, което обаче много хора възприемали като слабост.

Според бившия министър-председател, пред изтичащата година природните и обществените сътресения са се редували в разрушителна последователност.

"Втората поредна година, в която страната има три правителства. Това, което имах честта и отговорността да ръководя, приключи своя мандат в резултат на загубата на парламентарна подкрепа. Правителство, което започна своята дейност в условия на дълбока институционална криза, продължителна икономическа депресия и задълбочаващ се дезинтегритет в обществото. Затова и всички наши действия бяха насочени към стопиране и обръщане на негативните тенденции", пише Орешарски.

Той посочва, че в някои сектори правителството му е постигнало "видими резултати, в други – времето не достигна, за да се появят първите ефекти". Тези постижения щели да останал за отчитане от следващите власти.

"Преодоляхме трудности и взехме уроци, които трябва да ни направят по-умни, по-сплотени, по-успешни. В края на годината си заслужава да се вгледаме в тях, не за да се обезсърчаваме, а за да коригираме пътя си напред. И да не повтаряме грешки, които могат да бъдат избегнати", пише още Орешарски.

Предпразнично той пожелава "всеки от нас да намери своето удовлетворение в дома, в работата и в обществото, а всички ние с общи усилия да направим нашата страна едно по-уютно място за живеене".

Споделяне

Още от България