Йотингер готов с доклада от проведените стрес тестове

За повишаване сигурността на европейските АЕЦ трябват 25 млрд. евро

Проверката на Еврокомисията за ядрените реактори на територията на ЕС се очаква да бъде финализирана тази седмица. Представянето на резултатите ще включва препоръки за допълнителни мерки за сигурност, изисквани за някои ядрени централи, предаде Ройтерс.

Проверката, направена чрез проведените стрес тестове, показва тежки недостатъци и необходимост от подобрения на сигурността, възлизащи на около 25 млрд. евро, съобщи в понеделник онлайн изданието на в. "Ди Велт".

Изданието се позовава на окончателния доклад на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, който ще бъде обявен в сряда.

Практически всички атомни централи в ЕС имат нужда от подобряване на системите за сигурност, се казва в доклада, който беше поръчан след ядрената катастрофа в японската АЕЦ "Фукушима" през март 2011. Целта на стрес тестовете беше да даде оценка дали всички 147 атомни реактора на територията на ЕС могат да издържат на подобни бедствия, независимо дали природни или причинени от хората.

При германските централи Брюксел критикува като недостатъчни инсталираните системи за предупреждение при земетресения.

При преглед на списъка с пропуските правят впечатление предимно френските атомни централи.

"Набелязаните стотици мерки за подобряването на сигурността на съществуващите АЕЦ изискват инвестиция между 10 и 25 милиарда евро в следващите години", посочва "Ди Велт".

Говорител на еврокомисаря Йотингер коментира пред Ройтерс, че препоръките, които се дават, няма да са много подробни. Те ще са насочени към важни мерки, засягащи сигурността, които трябва да са налице, за да се гарантира, че ядрената енергетика в Европа е безопасна.

Йотингер ще представи доклада и препоръките и на срещата на лидерите на ЕС в Брюксел по-късно този месец.

ЕК няма правомощия да задължава страните членки да изпълняват дадените им препоръки. В зависимост от резултатите от процедурата, обаче, до края на годината ЕК може да предложи нови задължителни регулации за ядрена сигурност.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес