За пръв път папата не отслужи неделна литургия

Папа Йоан Павел Втори се показа за малко в неделя зад стъклото на прозореца на болничната си стая и благослови събралите се пред сградата вярващи, като направи два пъти кръстен знак, предадоха световните агенции.

Докато архиепископ Леонардо Сандри четеше послание от името на папата на стъпалата на базиликата Свети Петър в Рим, пердетата на стаята на 10-ия етаж на болницата Джемели, където е настанен Йоан Павел Втори, се открехнаха и сътрудниците му приближиха инвилидната количка със Светия отец до прозореца.

Облечен с белите си папски одежди, но с разкопчана яка, той остана зад затворения прозорец заради студа. След като направи кръстен знак, папата, на който преди три дни бе направена трахеотомия за улесняване на дишането, доближи дясната си ръка до гърлото. Той остана до прозореца около една минута, след което сътрудниците му го отдалечиха оттам.

В посланието от негово име, което аржентинският архиепископ Леонардо Сандри прочете, Йоан Павел Втори призова вярващите да продължат да го подкрепят най-вече с молитвите си.

В неделната сутрин светлинни табла информираха богомолците, дошли на площад Свети Петър, че традиционната молитва "Ангелус" ще бъде произнесена от архиепископ Леонардо Сандри от името на Светия отец. Това се случва за първи път от 26 години, откакто е на Светия престол. Йоан Павел Втори не е пропускал неделната молитва дори след атентата срещу него през май 1981 г. и прекараната сериозна операция на дебелото черво през 1992 г., припомня ДПА.

Трета нощ прекара Светият отец в болнчната стая, като се очаква прустоят му там да е продължителен. Ще са му необходими седмици, за да може отново да говори след трахеотомията, която му бе направена, коментира пред в. "Кориере дела сера" проф. Джанкарло Чанфроне от Римския университет, специалист оториноларинголог. По думите му болестта на Паркинсон, от която страда Йоан Павел Втори, обикновено е съпроводена от сърдечносъдови и нервно-мускулни усложнения. Поради това периодът на възстановяване след заболяване е по-дълъг.

Според проф. Чанфронео канюлата, през която диша папата след трахеотомитията, може да бъде махната до няколко седмици или до месец. Пациентите започват да говорят два-три дни след това, но при Йоан Павел Втори този период може да продължи по-дълго, допълвя той.

Друг професор - Марко Раниеро от реанимацията на болницата Молинете в Торино - беше казал по-рано пред в. Стампа, че канюлата може да остане завинаги в гърлото на папата.

Въпреки това папа Йоан Павел Втори няма да се откаже от отговорностите си като глава на Католическата църква. Тя тя не е предприятие като Кока кола или Дженеръл мотърс, заяви испанският кардинал Хулиан Еранс, юридически експерт на Ватикана, цитиран от Франс прес.

В интервю за в. Стампа кардиналът, който е председател на папския съвет за тълкуване на текстовете на закона, посочва, че в църквата има два вида мисии: каноническа и божествена. Каноническата мисия е юридически акт, с който се възлага някаква отговорност, например както на епископа се възлага да управлява епархията. При папата обаче нещата стоят различно, неговата мисия е божествена, изтъква кардиналът. Висшият духовник смята, че 84-годишният Йоан Павел Втори не възнамерява докато е жив да се откаже от отговорностите си, поверени му от Бог.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?