За руснаците Сталин, Путин и Пушкин са трите най-прочути личности за всички времена

За руснаците Сталин, Путин и Пушкин са трите най-прочути личности за всички времена

Сталин, Путин и Пушкин са трите най-прочути личности за всички времена, според руснаците, предаде Франс прес.

Според изследване на центъра Левада 38 процента от руснаците смятат, че Сталин е най-забележителната личност в света въпреки сталинисткия терор, отнел живота на около 20 милиона души, в това число масовите екзекуции, смъртните случаи в ГУЛАГ, депортациите в нездравословни зони и глада в Украйна и в няколко района на Русия.

С 34 процента руският президент Владимир Путин и руският поет Александър Пушкин заемат второ място в класацията на най-прочутите личности на света.

Следват бащата на Болшевишката революция Ленин, цар Петър Велики, първият руски космонавт Юрий Гагарин, писателят Лев Толстой, маршал Жуков заради ролята му във Втората световна война.

Едва на 14-о място в класацията се появява и първият чужденец в нея - Наполеон, белязал руската история заради нахлуването в Русия и после заради катастрофалното си отстъпление през 1812 г.

На 16-о място е Албърт Айнщайн, а на 19-о - Айзак Нютон.

Последният лидер на СССР Михаил Горбачов е на 20-о място, като едва 6 процента от руснаците смятат, че той трябва да е сред най-забележителните личности на света.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?