Лидерът на левицата в ролята на наблюдател

За Станишев кабинетът е чисто програмен, а негови архитекти са гражданите

Сергей Станишев и Пламен Орешарски

Лидерът на БСП и председател на парламентарната група на Коалиция за България Сергей Станишев определи правителството на Пламен Орешарски като програмно и каза, че за първи път страната ни има такова правителство. Пред бТВ в неделя Станишев обясни какво разбира под това определение.

"За първи път има програмно правителство с ясни ангажименти и те се изпълняват от първото заседание на Министерския съвет. Правителството обяви спешните си мерки. Първата е увеличаване на парите за отглеждане на деца до 2 години. Управлението на Бойко Борисов замрази всички социални плащания", заяви Станишев с уговорката, че "това не са хвалби".

Той отрече да е "архитект" на настоящия кабинет, както и да са правени някакви договорки с партията на Волен Сидеров "Атака".

По думите му Волен Сидеров направил единственото възможно в създалата се ситуация, "защото промяната трябва да се случи в страната".

"Лидерът на "Атака” следва свой собствен сценарий, защото не иска да участва в този на Бойко Борисов. Бившият премиер разби и смачка партията на Сидеров за благодарност, че правителството на ГЕРБ е било избрано с подкрепата на "Атака”, обясни Станишев отношенията между Сидеров и Бойко Борисов и допълни, че "никога не съм имал скрити договорки с ГЕРБ, за разлика от много други политици. Всеки, който се е договорил с Борисов, е бил излъган от него. Аз съм щастлив човек, защото не съм".

Според председателя на левицата архитектът на кабинета "Орешарски" са гражданите.

Той разказа, че докато пътувал за Брюксел, при него дошъл бизнесмен и му разказал, че държавни служители са го рекетирали. "Тази практика десетки, стотици хора са ми я разказвали, но на ухо", поясни Станишев, според когото това е "моделът на газене на ГЕРБ".

"Архитектът на кабинета "Орешарски" са българските граждани. Моделът на насилие, на подслушване, на газене на хора трябва да спре", заяви Станишев.

"Правителството обяви спешните си мерки, програмата си за първата година и половина, за да хване следващия бюджет, когато могат много политики да се разгърнат реално, и една програма за цял мандат", обясни Станишев. "Хората искат стабилност, искат промяна, искат работещо правителство с ясни ангажименти. Само че с ГЕРБ няма как да се случи промяна. Излизат все повече наяве истините за онова управление, което мачкаше всичко. Не се боря за власт за себе си, имам кауза на промяната", каза Станишев.

Според лидера на социалистите "правителството трябва да каже какво е заварило, какво е състоянието на бюджета".

"За първите три месеца дефицитът в бюджета е 800 млн. лева, а планираният за годината е 1.1 млрд. лева. През август предстои това правителство да плати 800 млн. лева от заем, който г-н Борисов изтегли в последните две седмици на своето управление, което означава, че те трябва да се намерят допълнително, за да може да работи държавата", допълни Станишев.

По отношение на депутатите на левицата и състава на правителството председателят на БСП обърна внимание, че 52-ма души от групата на Коалиция за България за пръв път влизат в парламента. Станишев призна, че е препоръчал и е доволен от избора на Драгомир Стойнев, Кристиан Вигенин и Ангел Найденов за министри в новия кабинет.

За избора на Цветлин Йовчев за вътрешен министър Станишев каза, че това е личен избор на Орешарски.

"Никой не се съмнява в професионализма на Цветлин Йовчев. За първи път вътрешният министър е професионалист, а не политическа фигура. Това е ясен знак да се прекъсне партизирането на МВР", обясни той.

Споделяне

Още от България