За три месеца Тръмп е похарчил близо 700 000 долара за юристи

Американският президент е с рекордно нисък рейтинг заради „урагана“ около връзките му с Русия

За три месеца Тръмп е похарчил близо 700 000 долара за юристи

Американският президент Доналд Тръмп е изразходвал близо 678 000 долара за юридически консултации от април до юни 2017 г. Това съобщи списание "Политико", като се позова на финансови данни, предоставени от екипа на държавния глава.

Разходите за юристи, направени от приближените на Тръмп, са нараснали съществено откакто се разследва приписваната на Русия намеса в президентските избори в САЩ.

През първото тримесечие на годината за адвокати били изхарчени едва 249 300 долара. А от началото на президентската си кампания Тръмп изразходвал за юридически услуги общо над 4.5 милиона долара.

Държавният глава на САЩ е наел авторитетния адвокат Тай Коб да защитава интересите му във връзка с предполагаеми контакти с руски официални лица. Работещ във вашингтонската кантора "Хоган Ловълс" Коб ще подпомага в тази дейност личния юрист на държавния глава Марк Касовиц, който не се справя с възложените му задължения.

Белият дом е посрещнал с огромно облекчение известието за включването на Коб - бивш прокурор, нареждан сред ветераните на американската правосъдна система.

Президентската администрация разчита този професионалист да убеди Тръмп, че трябва да информира предварително помощниците си за вземаните решения и да не ги поставя в неловко положение, когато се налага да обясняват на журналисти мотивите за неговите стъпки.

Според "Ню Йорк таймс" Касовиц бил упрекван, главно защото продължава да живее и работи в Ню Йорк, далеч от Вашингтон, и съответно не може да отдели за Тръмп достатъчно време.

Освен това Касовиц доста си развалил реномето, отправяйки нецензурни заплахи към човек, който му предложил да не брани повече интересите на президента по повод предполагаемите му контакти с руски представители. Подробности представила в четвъртък нестопанската организация "ПроПублика", която извършва журналистически разследвания.

Асошиейтед прес съобщи по-рано, че Доналд Тръмп вече се замисля сериозно за следващите президентски избори през 2020 г. В края на юни той е организирал парти за събиране на средства за бъдещата си избирателна кампания и е успял да набере за целта близо 10 милиона долара.

Рекордно нисък рейтинг

Развихрянето на скандала с Русия доведе до рекордно нисък рейтинг за президент на САЩ.

Допитването на в. "Вашингтон пост" и телевизия Ей Би Си показва, че рейтингът на Тръмп в първите шест месеца от мандата му е достигнал исторически ниски нива за президент на САЩ в последните 70 години.

Обявените резултати са оповестени в момент, когато се усилват спорове за руската намеса в изборите от 2016 г.

Сега рейтингът на Тръмп е 36 процента, с шест пункта по-малко от подкрепата за него след първите му 100 дни, а неодобрението към президента е 58 процента. 48 процента от анкетираните смятат, че водачеството на Америка в света е по-слабо, отколкото преди милиардерът да встъпи в длъжност, а плановете на републиканците да заменят въведената от Барак Обама реформа на здравното осигуряване се одобряват от само 24 процента, докато 50 процента подкрепят здравната политика на предишния президент.

63 процента от запитаните смятат, че срещата през юни 2016 г. между представители на вътрешния кръг на Тръмп, включително Доналд Тръмп младши и зетят на Тръмп Джаред Къшнър, с група руснаци, сред които адвокатката Наталия Веселницкая, е била неуместна.

Вчера сутринта Тръмп се опита да омаловажи резултатите от допитването, като заяви невярно в Туитър, че "почти 40 процента (одобрение) не е зле в този момент" и даде да се разбере, че на допитванията на тези две медии не трябва да се вярва, защото и по време на изборите те са били "кажи-речи най-неточните".

В действителност проучването на "Вашингтон пост" и Ей Би Си бе близо до резултата от народния вот на 8 ноември - Хилари Клинтън взе 2.5 милиона гласа повече, а Тръмп спечели в електоралния колеж. Освен това никой президент на САЩ не е бил с толкова нисък рейтинг на толкова ранен етап от управлението си, откакто такива допитвания започнаха да се правят през 1945 г., отбелязва "Гардиън".

Пак "нищо нередно" и пак атака срещу медиите

Адвокатът Джей Секулоу от личния юридически екип на Тръмп обаче настоява, че в тази среща нямало нещо нередно, пише в. "Вашингтон пост".

"Ако е била толкова престъпна, се чудя защо Сикрет сървис е допуснала тези хора (в небостъргача "Тръмп тауър").

Президентът тогава вече е бил охраняван от Сикрет сървис", каза адвокатът по Ей Би Си.

Малко вероятно е, че президентската служба за охрана Сикрет сървис, която охранява и неговите сътрудници и семейство, би могла да повлияе на решението с кого да се срещат президентът или децата му по време на предизборна кампания.

Освен това говорителка на Сикрет сървис посочи, че през юни 2016 г. Доналд Тръмп младши не е бил под охраната на службата, отбелязва"Вашингтон пост".

Вчера президентът отново се нахвърли срещу медиите заради отразяването на срещата на сина му с руската адвокатка и използва случая да нападне отдавна победената си съперничка в президентските избори Хилари Клинтън, пише в. "Ню Йорк таймс".

"Хилари Клинтън може незаконно да получи въпросите за Дебата и да изтрие 33 000 имейла, но синът ми Дон е упрекван от медиите на Лъжливите Новини?", туитна Тръмп малко преди 07.00 ч. сутринта. 40 минути по-късно той написа в Туитър: "С всичките им измислени неназовани източници и силно пристрастно и дори измамническо отразяване #Лъжливите Новини ИЗКРИВЯВАТ ДЕМОКРАЦИЯТА в нашата страна."

Заради атаките около връзките с Русия Белият дом планира да "преопакова" икономическите послания на президента с поредица тематични седмици. Тази седмица темата е "Произведено в Америка" с наблягане на американските работници и стоките, които те произвеждат, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?