Забрана върху продажбата на изгорялата дървесина искат еколозите

Забрана върху продажбата на изгорялата дървесина искат еколозите

Незабавен мораториум върху износа на дървесина в чужбина поискаха природозащитниците от “Зелени Балкани България” в четвъртък. Според тях, подобна превантивна мярка ще ограничи бъдещите умишлени палежи в страната.

Вече седмица продължава борбата с огъня на територията на област Стара Загора. Спасителните екипи гасят огъня северно от с. Дъбово в Старозагорско.

Пожарът край село Дъбово се е разпрострял на два фронта, като засегната площ към момента е над 30 кв. километра. Огънят е обхванал и територия от около 6 кв. километра на юг от селата Змейово и Шаново. На километър и половина от военния полигон Змейово огънят е спрян и разпространението му е ограничено. По-рано през деня от гражданските комитети в Стара Загора алармираха за стрелби на полигона, въпреки забраната на военния министър Веселин Близнаков да се извършват учебни действия заради високите температури и опасността от пожари. Малко по-късно обаче информацията беше опровергана от Министерството на отбраната.

Съмненията за умишлени палежи се засилват, коментираха от Гражданска защита. Министърът на отбраната Веселин Близнаков и началникът на Главния щаб на Българската армия ген. Златан Стойков днес прелетяха над пожарите в област Стара Загора. От огледа става ясно, че от четирите страни на дадена територия гори огън, така че да се изпепели определен район.

Днес такъв нов пожар е възникнал в площи край с. Александрово, като от огъня са обхванати 2 дка млада борова гора и около 20 дка храсти и суха трева. Пожарът е засегнал и част от покрайнините на селото. В района на селото има многогодишен боров масив, който е изключително апетитен за търговците на дървесина. Противопожарните екипи се стремят да ограничат огъня и да не го допуснат до боровия масив.

Все повече войници се включват в гасенето на пожарите на територията на страната ни, като в момента 12 на сто от военнослужещите са включени в спасителните екипи, уточниха от Министерство на отбраната (МО). В спасителните екипи в борбата с огъня са включени 2500 войници.

По сведения на местните жители, фабрики в Старозагорска област вече са започнали да изкупуват изгорялата дървесина по 12 лв. за кубик, предаде БНР.

От “Зелени Балкани България” уточниха, че голяма част от изгорялата дървесина се изнася в Гърция и Турция. Близо 80 на сто от добива в такива опожарени територии се продава без търг или конкурс на цени, които са в пъти по-евтини от пазарните. От екоорганизацията посочват, че в чужбина най-евтините материали за огрев се търгуват за 80-100 долара. От “Зелени Балкани България” коментираха, че Националното управление по горите продава изгорялата дървесина за 10-11 лв. на кубик.

От екологичната организация поискаха от Министерски съвет да наложи изрично изискване, изгорялата дървесина при последните продажби да се продава само чрез явни търгове.

Екипите на Гражданска защита и пожарната са успели днес да потушат пожара в Ловешка област. Над 100 хил.дка широколистни и иглолистни гори, овощни градини и земеделски земи са били опожарени на територията на Ловеч и Летница. Дължината на горящата ивица в областта е била над 10 км.

Министерството на държавната политика при бедствия и аварии (МДПБА) е поискало помощ от страните-членки на ЕС, НАТО и Русия. От Русия искаме още един самолет, който да гаси пожарите. На този етап ЕС не може да ни помогне за справяне с пожарите, защото засега нито една от страните-членки, които разполагат с необходимата техника не е откликнала на молбата ни. В момента горят големи горски масиви и в други южноевропейски страни като Гърция, Испания, Италия и Кипър. Техниката на централноевропейските държави е насочена към тези райони още преди страната ни да отправи молба за помощ към ЕС.

Споделяне

Още от България