Съюзът на индустрията за сигурност настоява за

Забрана за частната охранителна дейност на полицията

Забрана за частната охранителна дейност на полицията

Да се отнеме правото на МВР да извършва частна охранителна дейност, поиска в петък Българският съюз на индустрията за сигурност (БСИС), който обединява фирмите, извършващи частна охранителна дейност. В отвореното писмо на организацията, изпратено до вътрешното министерство, се казва, че сегашното законодателство позволява на държавната институция да бъде нелоялен конкурент на частните фирми.

В писмото на БСИС се припомня, че МВР лицензира, контролира и наказва за извършени нарушения частните охранителни фирми. В същото време законът за МВР позволява на министерството да участва на пазара на охранителни услуги и да печели от това. В това си качество институцията е конкурент на частните охранителни дружества. Най-значителен дял МВР има на пазара за сигнално-охранителна дейност, а структури на министерството участват на общо основание в процедури за обществени поръчки за монтиране на охранителна техника, сочат от организацията.

Един от основните проблеми на двойнствения статут на МВР е, че министерството има пълен достъп до информацията относно дейността на негови конкуренти, включително данни, представляващи търговска тайна.

БСИС споделя, че в министерството има практиката да сключва договори с частни охранителни компании и за пример се дават СОД-услугите (сигнално-охранителна дейност). По този начин някои частни компании спестяват ресурси и осъществяват вид посредническа дейност между клиентите и МВР, което води до неравнопоставеност на фирмите на пазара и нелоялна конкуренция.

В същото време полицията използва за частна дейност държавен ресурс като автомобили, техническо оборудване и назначените държавни служители. "Бюджетът на МВР се формира и от данъци, плащани от физически и юридически лица в охранителния бранш, явяващи се конкуренти на министерството в тази област", заявяват от БСИС.

Според организацията търговската дейност на МВР нарушава конституцията, Закона за защита на конкуренцията и европейското законодателство, които не допускат контролиращ и лицензиращ орган да е и участник на пазара. От БСИС се позовават на становище на Комисията за защита конкуренцията, в което се посочва, че нито едно подобно министерство в страна от ЕС не се занимава с такава дейност.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?