Забрана за корабоплаването в Охридското езеро

Македонското министерство на транспорта забрани корабоплаването в Охридското езеро, съобщшава „Утрински весник”. Ветото е в сила от петък, а стотици туристи не са  успели да отплават за манастира „Св. Наум”.

В събота и неделя, собствениците на кораби са протестирали, като са определили заповедта като незаконна и нерационална. В нея е записано, че всички плавателни съдове трябва да се пререгистрират във френската фирма „Бюро Веритас”, след прекратяването на договора с „Лойд”.

Представителят на „Лойд” е привлечен по обвинението за потъването на корабчето „Илинден” през септември миналата година, като при инцидента загинаха 15 български туристи. Собствениците на охридските плавателни съдове са недоволни от избора на френската фирма, тъй като нейната цена е била 4 пъти по-висока от цената, предложена от българска фирма.

Според протестиращите корабособственици за пререгистрацията на корабите сега ще трябва да се заплаща по 7 500 евро, докато предложението на българския корабен регистър е било за цена 1 500 евро. Немската компания „Лойд” отказа продължаване на договора за регистриране и контрол на охридските плавателни съдове 15 дни преди крайния му срок.

 

Споделяне

Още от Балкани