Задържан е Дениз Тюркмен, който е издирван от Интерпол

Хасковският окръжен съд наложи в сряда мярка за неоклонение "задържане под стража" за Дениз Тюркмен, притежаващ ирландски паспорт на името на Димо Цхондия, съобщиха от съда.

Задържането е поискано от Окръжната прокуратура в Хасково във връзка с Европейска заповед за арест, издадена от окръжния съд в Марсилия.

Дениз Тюркмен е женен за сестрата на застреляния в София през 2003 г. Фатик Шабан Тюркмен или известен и с другото си име Фатик Павлов Найденов, което взел в чест на Павел Найденов, баща на убития шеф на "Мултигруп" Илия Павлов.

Денис Тюркмен се издирва като лидер на престъпна групировка, която се е занимавала с измами с луксозни коли.

Прокурорът по делото Георги Гешев заяви, че срещу Тюркмен има и искане за екстрадиция и от още една държава.

Дениз Тюркмен е влязъл в България с влак и е бил арестуван на гара Свиленград при проверка на граничната полиция.

Пред съда арестуваният е признал, че Дениз Тюркмен и Димо Цхондия са едно и също лице. Димо Цхондия всъщност се казва Дмитрий Юриевич Цхондия, от грузински произход, с паспорти от Грузия и Сиера Леоне, а както се разбира, и от Ирландия. Той заявил пред съда, че дошъл в България да види децата си.

През 2001 г. Дениз Тюркмен бе изгонен от България като опасен за националната ѝ сигурност и му бе забранено да влиза в страната за 10 години. Името му се замесваше в търговия с оръжие и наркотици, както и това на роднините му Фатик Тюркмен и на тъст му Исмет Шабан - търговец на каптагон и оръжие, а преди Десети ноември 1989 г. много близък до структури на Държавна сигурност, които са се занимавали със същата дейност. Според публикации сириецът с българско гражданство Исмет Шабан е работил особено активно с бившия шеф на Първо главно управление на ДС Любен Гоцев, а синът му наследил старите канали и връзки на българските спецслужби.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?