Задава се дело в Европейския съд на една страна членка на ЕС срещу друга

Словения и Хърватия вървят към сблъсък по въпроса за морската си граница

Изглед към залива откъм старата крепост на Пиран

Крайният срок за решаване на датиращия от десетилетия спор за морската граница между Словения и Хърватия ще изтече днес в полунощ, като двете страни вървят към сблъсък, тъй като никоя не е готова на отстъпки, съобщи ДПА.

Решение от юни тази година изисква Хърватия да осигури достъп на Словения до открито море, но Хърватия отказва да изпълни споразумението, настоявайки, че арбитражът е бил помрачен от словенска намеса в работата му. Така става все по-голяма вероятността от дело в съда на ЕС, заведено от една страна членка срещу друга.

Двете страни спорят за границата в Пиранския залив в североизточната част на Адриатическо море откакто напуснаха бивша Югославия през 1991 г.

С крайбрежна линия от 1800 км, Хърватия има претенции за суверенитет над залива, блокирайки Словения, с крайбрежие от 47 км, от достъп до международни води.

Любляна и Загреб се съгласиха на международен арбитраж през 2013 г. в сделка, която накара Словения да вдигне пречките пред членството на Хърватия в Европейския съюз.

Хърватия обаче се оттегли от арбитража след разкритието, че словенски член от арбитражната комисия е имал незаконни контакти със служител в Любляна. Процесът обаче продължи и доведе до решение през юни.

Независимо от отказа на Хърватия да признае решението, Словения казва, че то трябва да бъде изпълнено навреме и заплаши, че ще блокира Хърватия от влизане в Шенген.

Страна, която не знае къде ѝ е границата, не може да бъде част от Шенген, заяви словенският външен министър Карл Ерявец една седмица преди крайния срок.

Премиерите на Словения и Хърватия Миро Церар и Андрей Пленкович се срещнаха по-рано в Загреб. Срещата, която бе отлагана от септември заради арбитражния спор, не постигна напредък, освен обещанието двете страни да се въздържат от повишаващи напрежението действия.

Миналата седмица Словения прие пакет мерки за първата фаза на осъществяването на арбитража, включително правила за риболова, докато служителите в Загреб продължават да игнорират арбитража и призовават за нови преговори.

Германия и няколко европейски страни заедно със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс подкрепиха Словения, а Хърватия не получи подкрепа от блока.

Макар да не е ясно какво ще стане в събота сутринта, възможно е словенско дело срещу Хърватия в Европейския съд, написа хърватският портал Индекс, цитиран от БТА.

Тази сутрин в Пиранския залив словенската полиция предупреди два хърватски риболовни кораба, че се намират в словенски териториални води, които с решение на арбитражния съд бяха дадени на Словения, съобщи МИА. Двата кораба били придружавани от хърватската полиция, когато дошъл словенски полицейски кораб.

Споделяне

Още от Европа