Задава се олигархия на клуб "Възраждане"

Двадесет и един българи, повечето от които работят в чужбина, предупреждават правителството за опасността малки заинтересовани групи да завладеят ключови държавни институции и да настъпи финансово-политическа олигархия.

"Не е допустимо демократично избраното правителството на една демократична държава да изгражда специални отношения с една тясна група физически лица, каквато е новосформирания бизнес клуб "Възраждане"", се казва в писмото. Сред членовете на клуб "Възраждане" са президентът на MG Корпорация( Мултигруп) Илия Павлов и шефът на Нове холдинг Васил Божков (Черепа), президентът на "Орел Г" холдинг Добромир Гущеров, банкерът Емил Кюлев, шефовете на Дарик радио и на вестниците "Труд" и "Монитор".

Участници в "Българския Великден", членове на "Нова БГенерация" и Българския Уол стрийт клуб, Ню Йорк, изразяват позицията си по повод идеята за създаване на Съвет за икономически растеж към правителството, в който да се привлекат представители на българския едър бизнес. Решението за създаването на съвета и днес не е гледано от правителството.

Както е известно, сред най- добре приетите в чужбина министри от сегашното българско правителство са бившите представители на "Българския Великден" и други "юпита", работили в чужбина, като Николай Василев, Милен Велчев, Любка Качакова и др.

Авторите на писмото оценяват като положителна идея създаването на съвета. Според тях обаче той трябва да работи при пълна прозрачност като необходима гаранция, че няма да бъде инструмент за лобиране на едни или други съмнителни частни интереси.

Списък на подписалите писмото

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?