“Задкулисни участници” с времето ще станат “ясни”

“Задкулисни участници” с времето ще станат “ясни”

Една от причините за настоящия скандал е наличието на хора, които биха искали да изграждат големите проекти и едностранно да монополизират отношенията с Русия. Това е битка, която се е водела през всичките 17 години, коментира в понеделник пред БНР депутатът от Коалиция за България Татяна Дончева по повод обвиненията за корупция между ключови фигури от съдебната и изпълнителната власт, довели до излизането в отпуск на енергийния министър от БСП Румен Овчаров и протежирания от ДПС шеф на следствието Ангел Александров.

Дончева припомни, че първоначално тези отношения с Русия са минавали “изключително” през бившия премиер Андрей Луканов, застрелян през 1996 г., после “през някои сериозни икономически структури, после беше голям бой помежду им”.

“Това е теренът, в който парите са наистина много, може би най-много и в различните периоди от време. В последните, хайде да кажем 10 години, е имало 4-5 големи бизнес играчи, които са играли различна роля. Имало е период, в който един-двама от тях са били практически отговарящи за всичко и получаващи всичко. Получаващи всички поръчки”, каза Татяна Дончева. Тя не цитира имена, но добави, че медиите могат да си отговорят на въпроса, ако погледнат големите търгове в енергетиката в последните 5-6 години, и видят, че “има едни като че ли абонирани за победители”.

“Общо взето, те са едни и същи, да речем, десет” играча, които имат връзки с бившата Държавна сигурност и “много голямо желание да са те единствените”.

“Това, което опита Румен Овчаров, и не знам дали ще успее, но според мен си струва да продължи да се опитва, е да си обясни просто, че ако икономическите интереси в даден сектор са една маса, около която трябва да се седне, не е работа на политическото лице, което оглавява сектора, да каже - ще седнат тези двама, другите - вънка. Ще седнат всички...които са, да, ще се сместват, ще им бъде много по-тясно, та който иска да вземе наистина големи пари, ще трябва да си намери ниша, но няма да предизвиква дестабилизация”, смята депутатът от левицата.

Запитана за позицията на президента Георги Първанов, Дончева каза:

“Според мен в този скандал има задкулисни участници, които с времето ще станат ясни”.

Тя допълни, че начинът на движение на този скандал ужасно напомня последните месеци на 1996-а година, когато правителството на БСП падна.

“Ако някой си представя, че ще натика каруцата надолу и ще се грее на огъня, просто е сгрешил. Както онези, които вътре в партията тръгнаха да тласкат събитията 1996-а г. и накрая бяха погребани заедно с всички, сега има опасност да се случи същото”, предупреди Дончева.

Развихрилият се скандал показа, според нея, че макар властите да са конституционно разделени, “фактически ги сливаме, при което всички съвкупно започват да се занимават с някакъв странен бизнес”.

Татяна Дончева заяви, че подписаните договори с Русия са “голямо достойнство на това правителство, да мери сили с някои от най-големите западноевропейски страни, които също тръгнаха сепаративно да преговарят, въпреки риска от енергийна зависимост от Русия”.

Според нея Москва няма да има думата при разплитането на политическия конфликт у нас. Тя очаква проверката на прокуратурата да установи кои от разменените взаимни обвинения между шефа на следствието Ангел Александров и министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров са истина и кои не. Според нея накрая трябва да се изясни, че представител на изпълнителната власт няма работа да обяснява на магистрати как да си решават делата и нямат работа магистрати при министри, за да уреждат сделки, и че “когато се прави една коалиция, в нея ще има икономически претенции, но ако някоя политическа сила започне да проявява свръхпретенции, които нямат никаква връзка с обществени интереси, би било обществено оправдано да се каже - дотук, хайде сега да помислим за други формати на управление”.

Ако нашата партия не желае да се дозабърква в такава ситуация, тя да може да излезе, смята Дончева.

Според нея “чисто магистратски” ходът на премиера с отпуска на Овчаров е ненужен, но чисто политически при създалата се ситуация е правилен.

“Но когато кажем "а", трябва да кажем "б, в, г". Ние няма как да обясним, че е отстранен Дилян Пеевски, без да кажем, че министър-председателят е счел, че има достатъчни факти за отстраняване. Фактите са занимание с бизнес извън служебните му задължения. И ако това е така, какво става с човека, който го е придружавал и уреждал контактите?”, запита Дончева, като визира шефа на следствието.

Междувременно нейният колега Янаки Стоилов от Лявото срило в БСП заяви, че Изпълнителното бюро на партията трябва да формулира някаква позиция по скандала между Румен Овчаров и Ангел Александров. До момента политическото ръководство като че ли отсъства от този процес, каза Стоилов.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?