Заемите от приятели все пак ще се декларират, но ако са над 10 хил. лева

Заемите от приятели все пак ще се декларират, но ако са над 10 хил. лева
От 2010 г. българите ще бъдат задължени да декларират получените през тази година заеми от физически лица и други небанкови институции, ако размерът им надхвърля 10 000 лева. Ще се декларират и непогасените към края на годината заеми от предходните десет данъчни години, ако общият им размер надхвърля 40 000 лв. Това решиха в понеделник депутатите от бюджетната комисия, които гласуваха на второ четене закона за държавния бюджет.

Така мнозинството ще поправи една от грешките, допуснати миналата седмица, когато парламентът прие окончателно данъчните закони, но отхвърли предложението за деклариране на заемите от приятели и други небанкови институции при по-нисък праг – 5 000 лв.

Сега летвата ще се вдигне на 10 000 лева и изискването за деклариране ще бъде въведено, обяви през почивните дни премиерът Бойко Борисов. Неговата намеса бе решаваща, тъй като миналата седмица депутати от ГЕРБ бламираха правителството и не подкрепиха текст, според който всеки гражданин да декларира всяка сума над 5 000 лв., получена от приятел, роднина, колега и др.

Темата стана особено актуална покрай засечени от НАП хора със сравнително скромни доходи, които разполагат с луксозни коли и имущество, оправдавайки произхода на средствата с парична помощ от приятели и познати. Данъчните се натъкнаха на човек, който твърди, че е получил такива заеми от 150 души.

Получените заеми от физически лица и небанкови институции ще се декларират с данъчна декларация, а лицата, които не декларират или подадат невярна декларация, ще се санкционират с 10% от недекларираните или грешно декларирани суми. При повторно нарушение санкцията ще е 15%.

Бюджетната комисия освен това гласува да се възстанови облекчението за млади семейства, което им позволява да приспадат лихвите по ипотечни заеми от облагаеми си доход.

Така се изпълнява изричната "молба" на премиера Борисов, отправена към ГЕРБ, Синята коалиция и "Атака", след като Народното събрание прие искането на Министерския съвет за отмяна на привилегията. Мотивът на НАП беше, че облекчението важи само за съпрузи на възраст до 35 години и вече бе атакувано в съда като дискриминационно.

Привилегията бе въведена от предното правителство, но тя ще заработи едва догодина, когато за първи път съпрузи новодомци ще могат да приспаднат лихви по ипотеката от дължимия подоходен данък, като попълват декларациите си.

Тъй като и двете решения бяха приети в специалните закони, идеята е новото положение да се закрепи с препратка от преходните и заключителни разпоредби от друг закон – в случая Закона за Държавния бюджет за 2010 г. Според юристи това е спорен ход от правна гледна точка и темата най-вероятно ще се обсъжда във вторник на срещата на председателя на НС Цецка Цачева с президента Георги Първанов, който трябва да реши да пусне или да върне закона.

Депутатите приеха още да се намали с 10 млн. лв. бюджетът на БАН. Средствата ще бъдат пренасочени към земеделските производители, които ще могат да се възползват от национални доплащания в размер на общо 120 млн. лв. За да получат стопаните цялата сума обаче, ще бъдат намалени с 40 млн. лв. капиталовите разходи на централния бюджет, а пък със 70 млн. лв. се увеличават приходите от акцизи на земеделските произведения.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?