Загреб осигури доказателство на МВР срещу заподозрян в пет убийства

Задържаният за убийството на български полицай и още четирима души хърватски гражданин Иван Мозе е държан в ареста тайно, докато се получи доказателство от Загреб за пред съда, с което да му бъде наложен постоянен арест.

За ареста на Мозе съобщи ген. Бойко Борисов в четвъртък след завръщането си от Загреб, но едва в петък от съда бе поискано да наложи постоянна мярка за задържане. Според главния секретар на МВР Мозе е замесен в убийството на полицая Кирил Живков. Има ДНК-проби, които категорично доказват това, съобщи Борисов след спешната визита в Хърватия.

От първоначално 12 обявени за издирване като килъри, заподозрени останаха Иван Мозе, Бранко Вуянович и Роберт Матанич. Някои от останалите, чиито имена и снимки се появиха преди няколко дни на Интернет-страницата на българската полиция, съобщиха, че ще съдят България, пише хърватският вестник Вечерни лист в петък. Един от тях е Фехко Имамович (28 г.), който казва, че никога не е бил в България, а международният му паспорт е изтекъл преди година и не си е вадил нов.

Полицаите чакат доказателство за пред съда

Иван Мозе, художник на комикси, според хърватските медии, е бил задържан още на 5 септември - неделя, в същия ден, когато от СДВР дадоха брифинг и обявиха, че подозират поне 7-8 хървати за пет-шест поръчкови убийства у нас.

Това стана ясно в петък, когато Софийски градски съд заседава и наложи постоянна мярка "задържане под стража" за Мозе. Повдигнато му е обвинение за убийство на 31-годишния главен сержант Кирил Живков и криминално проявения Асен Петров - Шаки, както и за опит за убийство на други лица. Законът предвижда за това престъпление наказание от 15 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор. Пред съдийката хърватинът отрече да е извършил убийство.

Организираната престъпност ще действа като Ал Каида, прогнозира Борисов

Не е далече времето, в което организираната престъпност ще започне да преследва целите си като Ал Каида или други терористични организации, прогнозира главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов пред участниците в международна научна конференция "Разширяването на НАТО - укрепване на сигурността и защитата на личността".

още

Според източници от МВР предстои разпознаване на арестанта, който освен за убийството на полицая и Асен Петров-Шаки, ще бъде обвинен и за "попското убийство" в "Арт Деко" в кв. "Симеоново" . Там преоблечени като свещеници екзекутори застреляха Димитър Христов - Митко Малкия, дясна ръка на Златко Баретата. Убити бяха и двамата гардове на Христов.

Юристи коментираха, че полицията и прокуратурата са били на косъм да просрочат задържането на Мозе неправомерно - 24 часа той е бил задържан от полицията, а след това с прокурорско постановление - още 72 часа. Постоянната мярка бе поискана още на следващия ден след завръщането на Борисов с потвърждението на ДНК пробите от Загреб.

Вечерни лист припомня, че в сряда Борисов се е срещнал с хърватския министър на вътрешните работи Мариян Млинарич и представители на хърватската полиция. На срещата е било договорено цялата информация да се разменя чрез Интерпол, пише вестникът.

След скандала с публикуването на снимките, без да бъдат предупредени хърватските полицаи, че ще бъде изнесена публично оперативна информация, говорителят на МВР в Загреб Здравко Мехун каза, че още през август, те са поискали българската страна да оформи чрез Интерпол запитванията си за техни граждани. Междувременно главният секретар на МВР ген. Борисов обаче се оплака, че МВР не може да залови мощна трансгранична групировка, която извършва поръчкови убийства у нас, защото няма лични контакти в тяхната държава и се налага да прави справки чрез Интерпол.

В четвъртък, на срещата в Загреб с министър Млинарич, където отиде спешно да потушава скандала с изтеклата оперативна информация, Борисов е изразил съжаление за грешка на информационния отдел на МВР в София. Запитан при завръщането си в София дали някой в МВР не е сгрешил като е пуснал снимките, Борисов отговори с новината, че е задържан убиецът на полицая.

Борисов обяви, че българските медии се били държали като хърватски във връзка с недоразумението между двете ведомства. Според главния секретар, журналистите трябва да се извинят на МВР, което обаче въпреки очакванията им, не се е провалило.

Съученик на арестувания Мозе ще иска морално обезщетение

Фехко Имамович, който бе нарочен също за килър от нашите полицаи, казва пред в. Вечерни лист, че наистина познава Иван Мозе и Роберт Матанич, тъй като е ходил с тях на училище. Той уточнява обаче, че не е виждал никого от тях вече осем години. Мъжът обясни това и в интервю за Би Ти Ви. Той посочи, че е имал присъда заради това, че с пистолета на баща си е ранил човек през 1995 година. Сега обаче е семеен и се разкайва за прегрешението като младеж. Заради семейството си точно, което е ощетено от публикуването на снимката му като издирван убиец, той смята да съди България.

"Най-вече заради моралните щети. Дори в момента ми е трудно да говоря. Три дни и три нощи не съм мигнал. Родителите ми са на ръба на нервна криза, съпругата ми постоянно плаче. Страхувам се за семейството си", каза Имамович.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?