Загубите на Ирак от саботажи на петролната индустрия стигнаха $6 млрд.

Броят на диверсиите и саботажите срещу петролната инфраструктура на Ирак значително е нараснал през 2004 г., достигайки 246 нападения. От тях 51 атаки са били насочени директно срещу експортните петролопроводи на страната, съобщи в сряда министърът на петрола на Ирак Тамир Гадбан, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Загубите от действията на бунтовниците - взривяване на петролни кладенци и петролопроводи, унищожаване на оборудване в нефтопреработвателните заводи и др. са достигнали 6 млрд. долара, каза Гадбан. Той подчерта, че правителството вече избягва да превозва петрола по тръбопроводи, а използва бензиновози, въпреки че това е по-скъпо и по-неефективно решение.

Най-големият нефтопреработвателен завод в северен Ирак - в Байджи, не работи след поредното нападение на бунтовници срещу него през миналата седмица. В петролните хранилища на Байджи са се натрупали над 60 млн. литра бензин и петролни продукти, които ние не можем да изкараме оттам. Ако има поне една седмица без нападения, ще приключа с петролната криза в страната, добави Тамир Гадбан.

Производствените мощности на Ирак позволяват на страната да произвежда по 2,7 млн. барела дневно, но заради саботажите през миналата година в страната са добивани средно по-малко от 2 млн. барела дневно.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?