Захариева: Изказването на Путин за "Турски поток" няма общо с изгонения дипломат

Захариева: Изказването на Путин за "Турски поток" няма общо с изгонения дипломат

"Не мисля, че изказванията на президента Путин за "Турски поток" имат общо с предприемане на реципрочната мярка по гоненето на българския дипломат (от посолството в Москва)", коментира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на конференцията "Западни Балкани", цитирана от Агенция "Фокус".

Според нея изговането на българския дипломат е било очаквано и дори реакцията на Русия "много се е забавила"

"Още в края на октомври говорителят на (руското) външно министерство направи съвсем кратък коментар тогава, когато ние обявихме за персона нон грата техен дипломат (обвинен в шпионаж), че най-вероятно тяхната реакция ще бъде реципрочна. Така, както се случи скоро в Германия. Така че не мисля, че има връзка между двете събития (изказването на Путин за газопровода и изгонването на българския дипломат - б.р.)", каза външният министър.

Захариева обясни, че посочването на конкретен дипломат за изгонване от руската страна е задължително. Ден преди Русия да изгони българския дипломат Путин разкритикува властите в София за забавяне на проекта за газопровод "Турски поток". Борисов отхвърли обвинения с твърдението, че България строи по 5 км на ден от тръбата.

Споделяне

Още от България