Зам.-шефът на НВМС искал подкупи на вноски

Зам.-шефът на НВМС искал подкупи на вноски
Арестуваният в четвъртък вечерта с 1000 лв. подкуп зам.-директор на Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) Леонид Лавчев рекетирал редица мандри и месопреработвателни предприятия, искайки им месечни суми, за да не им праща “много сериозни проверки“, след които да ги затвори.

Лавчев правил това, докато се водил в болнични от момента, в който се сменила властта, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на брифинг по случая в петък.

Той уточни, че сигналът за системно изнудване на преработвателни предприятия от Лавчев и искани подкупи бил подаден още преди три седмици от началника на отдел ДВСК в районната ветеринарна служба Хасково Христо Вълчанов. Вместо обаче да го уволни още тогава, Найденов предал сигнала към МВР и започнала операцията по ареста му с белязани пари. Исканият подкуп всъщност бил по-голям, но посредникът – роднина на Лавчев, имал свой дял.

Министърът допълни, че е изпитвал притеснения да не се издъни операцията, тъй като се водела от ОДП-Хасково, откъдето бил самият Лавчев, който при това е роднина на политика Христо Бисеров.

Найденов каза, че още като поел поста, е искал да махне зам.-шефа на НВМС, тъй като името му било компрометирано, но той се “разболял дълго и упорито“.

Лавчев е назначен преди две години като зам.-шеф на НВМС от тогавашния земеделски министър Валери Цвенатов (ДПС), независимо, че преди години е бил уволнен от ветеринарната служба заради констатирано неправомерно събиране на такси за дезинфекция на автомобилите на граничния пункт “Капитан Андреево“.

“Добре е, че сигналът дойде от системата и нека акцията срещу Лавчев да е сигнал срещу всички в системата, които се опитват да изнудват фермерите“, заяви министърът.

“Трябва да спре да се гледа на НВМС като на корупционна система, да спрат да се тормозят българските животновъди“, допълни Найденов.

Той се обърна към всички, които са били изнудвани от Лавчев или от други служители на НВМС, са подадат съответните сигнали. Сигналите ще бъдат разгледани в рамките на разпоредената комплексна проверка във ветеринарната служба.

Вече се правят проверки по няколко други сигнали за рекет от страна на хора от НВМС, като Найденов заяви, че ще се обработват дори анонимни сигнали.

Министърът съобщи още, че вече е направено преструктуриране в НВМС, с което е отстранен още един от зам.-директорите на службата- Неделчо Неделчев. Така звеното ще остане само с един зам-шеф – Дамян Илиев, който в момента отговаря за международното сътрудничество. Той ще движи и проекта по модернизацията на ветеринарния пункт на пристанище Бургас, за което преди ден Брюксел отпусна 300 хил. лв. за въвеждането му в евронормите.

Парадоксалното е, че пунктът на порт Бургас, чието състояние ЕК определи като окаяно, е открит само преди две години, като изграждането му, заедно с още шест ветеринарни пункта, бе финансирано с общо 4.5 млн. евро по програма ФАР. Найденов заяви, че не може да намери обяснение за това как за две години едно ново съоръжение може да се окаже в потресаващо състояние.

Споделяне

Още по темата

Още от България