Зам.-шефът на парламента Росица Янакиева загуби битката за живота си

Зам.-шефът на парламента Росица Янакиева загуби битката за живота си

Заместник-председателят на Народното събрание и дългогодишен кмет на Перник Росица Янакиева загуби двуседмичната битка за живота си след прекаран тежък инсулт. Тя почина в неделната нощ на 60-годишна възраст, съобщиха от пресцентъра на партия АБВ в понеделник. Поклонението пред Янакиева ще бъде във вторник от 11 ч. в Двореца на културата в Перник.

АБВ и българският парламент загубиха едно от най-ярките си лица като парламентарист, достоен и почтен политик и човек, заявиха съпартийците ѝ и изказаха съболезнованията си на родни и близки на Янакиева.

"Напусна ни един достоен човек и политик, социално ангажиран, отдал безрезервно сили и енергия за демократичното развитие и просперитета на страната. Една от каузите, в които
Росица Янакиева вложи цялото си сърце, беше и пълноправното участие на жените във всички сфери на нашия живот", поднесе съболезнованията си и председателят на парламента Цецка Цачева. "Дълги години Росица Янакиева активно работи за засилване ролята на местната власт в решаване на проблемите на хората. На родния си град Перник тя посвети знания, усилия, политически опит", допълва Цачева.

Президентът Росен Плевнелиев също изпрати съболезнователно писмо, в което заявява, че  страната ни е загубила човек, който с категоричност и следвайки нормите на демокрацията и парламентаризма, упорито и всеотдайно е работил в полза на българските граждани.

"Росица Янакиева бе достоен народен представител, грижовен стопанин на Перник и преди всичко това благороден човек с топлина за всеки и винаги", пише в траурния адрес на лидера на ДПС Лютви Местан.

Росица Янакиева е родена на 7 юли 1954 г. в Перник. Завършила е химия в СУ "Климент Охридски". Започва кариерата си като технолог в завод "Пектин". Била е директор на Младежкия дом; енергетик в цех в пернишката "Топлофикация".

Тя е била е два мандата кмет на кв. "Изток"-Перник, както и народен представител в 40-то Народно събрание като представител на БСП. През 2007 г. печели изборите за кмет на
Перник, както и втория мандат. От поста се отказва, за да влезе в 43-то Народното събрание миналата есен като депутат на партията АБВ на президента Георги Първанов, към която се присъедини още при сформирането ѝ след разрива на Първанов с БСП.  

Три пъти е била удостоявана с приза "Кмет на годината", веднъж с приза "Мениджър "Социални услуги", носител е на отличието "Европейски етикет" в изпълнение на Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа, посочват в биографичната ѝ справка от АБВ. Партията припомня, че община Перник е на първо място по спечелени проекти от еврофондовете и е една от малкото общини, които имат проекти, финансирани директно от Европейската комисия.

С ремонти на училища, строеж на канализация, старт на газификацията и на възстановяването на крепостта Кракра, както и развитието на фестивала "Сурва" ще се запомни работата ѝ като кмет на Перник.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?