Зам.-здравният министър Вичев не иска лекар с мнение в работна група

Минчо Вичев

Заместник-министърът на здравеопазването Минчо Вичев иска от национално представените пациентски организации да подменят своя представител в работна група по промяна на медицинските стандарти, тъй като имал “силно подчертано индивидуално мнение“. За това сигнализираха от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ).

Преди месец министерството на здравеопазването е поискало от пациентските организации да посочат по един представител, който да бъде включен в работните групи, сформирани да подготвят изменения в медицинските стандарти. За работните групи по Клинична лаборатория и Клинична имунология и микробиоология, пациентите са посочили д-р Георги Тодоров, известен специалист с международен опит, в това число и в акредитацията на лабораториите.

С писмо от 4 юли обаче, Вичев поискал от пациентските организации да посочат друг представител на мястото на д-р Тодоров, защото същият имал “силно подчертано индивидуално мнение по професионални въпроси, а медицинските стандарти по дефиниция са документи, които се създават чрез консенсус“.

“Ако на Вичев му трябват послушковци и конформисти, то той е сбъркал и времето, и мястото. Пациентските организации са независими в своите решения и няма да приемат ролята на параван за неблагополучните решения на властите, каквато роля Вичев се опитва да им вмени“, коментираха от ЦЗПЗ.

“Самият факт, че Вичев се е подписал под подобен текст поставя под голямо съмнение доверието ни в него. Ето защо, ние от своя страна искаме всички заседания на работните групи за изменение на медицинските стандарти да се записват и протоколите да се публикуват в Интернет.“, посочват още от центъра.

Преди време д-р Георги Тодоров осъди прокуратурата и МВР да му платят обезщетение от 3000 лева заради повдигнато му несъстоятелно обвинение. Обвинението му бе повдигнато след случай, при който самият Тодоров бе потърпевш. Той беше набит от служител на Регионалния център по здравеопазване при опит да влезе в залата, където тогавашният министър на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова обсъждаше здравната карта на страната.

Споделяне

Още от България