"Замъкът на Дракула" е втори в класацията на "Форбс" на най-скъпите замъци в света

"Замъкът на Дракула" е втори в класацията на "Форбс" на най-скъпите замъци в света

Румънският замък "Бран", известен като "Замъка на Дракула", е поставен на второ място в класацията на списание "Форбс" на най-скъпите замъци в света, като стойността му се оценява на 140 милиона евро, съобщава румънският вестник "Адевърул", цитиран от БТА в понеделник.

Стойността на замъка, който се намира недалеч от град Брашов, е нараснала неимоверно много през последните три години, откакто беше реституиран на Доминик де Хабсбург, отбелязва изданието, като напомня, че през 2008 г. стойността му е била 60 милиона евро.

Печалбата от замъка също е нараснала, като в периода от 2009 г. до края на 2011 г. средновековната крепост е отчела печалба от 2,7 милиона евро. Освен от посещения на туристи, замъкът реализира приходи и от организирането на сватби, които струват по 20 000 евро.

Стотици туристи прекрачват прага на замъка всеки ден, като билет за възрастен струва 25 леи (еврото се разменя за 4,46 леи), а таксата за снимане е 20 леи. Туристите могат да си купят също албуми и книги за "Бран", не липсват и сувенири, както и отбрани вина. Замъкът "Бран" е най-посещаваният туристически обект в Румъния с над 500 000 посетители годишно.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?