Заместниците на разбунтувалите се министри в Гърция се заклеха

Рокадите отразявали новите реалности след споразумението с кредиторите

Заместниците на разбунтувалите се министри в Гърция се заклеха

Новите членове на правителството в Атина положиха гражданска и религиозна клетва пред президента на страната Прокопис Павлопуло, след като премиерът Алекскис Ципрас уволни министрите, изразили несъгласие с приемането на реформите, изисквани от международните кредитори в замяна на спасителната програма. 

Досегашният министър на труда Панос Скурлетис става министър на енергетиката и ще заеме мястото на Панайотис Лафазанис - един от разбунтувалите се в крайнолявата управляваща радикална партия Сириза.

Трифон Алексиадис е назначен за втори министър на финансите, на мястото на Надя Валавани, която подаде оставка през седмицата.

Евклид Цакалотос, който стана финансов министър на мястото на Янис Варуфакис, запазва поста си.

На мястото на бунтарите Ципрас назначи съюзници на своята партия, както и на по-малкия член на коалицията – групата на "Независимите гърци", като целта е да подсигури спасителния договор с кредиторите през следващите няколко седмици.

Трима от десетте нови членове на правителството положиха религиозна клетва. Това са вторият министър на финансите Трифон Алексиадис, заместник-министърът на външните работи Янис Аманатидис и заместник-министърът на труда, социалното осигуряване и социалната солидарност Павлос Хайкалис.

Гражданска клетва положиха министърът на производственото преструктуриране, околната среда и енергетиката Панайотис /Панос/ Скурлетис, министърът на труда, социалното осигуряване и социалната солидарност Йоргос Катрунгалос, вторият министър на вътрешните работи и административното преструктуриране Христофорос Вернардакис, вторият министър на националната отбрана Димитрис Вицас, вторият министър на външните работи Сия Анагностопулу, заместник-министърът при премиера и правителствен говорител Олга Геровасили и заместник-министърът на вътрешните работи и административното преструктуриране Павлос Полакис.

Сегашната реорганизация на правителството е с цел адаптиране към новата реалност, от нас се изисква да работим усилено, за да облекчим хората, каза новият министър на производственото преструктуриране, околната среда и енергетиката Панос Скурлетис.

Финализирането на споразумението с кредиторите и неговото прилагане е една нова битка, която ще водим всички, заяви новият министър на труда Йоргос Катрунгалос, като поясни, че въпросът не се свежда само до това да бъде сключено споразумението с кредиторите, но и начинът, по който то ще се прилага.  

Постът е ключов, тъй като след предстоящата приватизация на държавни компании се очаква вълна от масови уволнения.

Моментът е труден, премиерът ми възложи да направя каквото мога в Европа, за да се подобрят нещата, каза вторият външен министър с ресор европейски въпроси Сия Анагностопулу.   

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е напуснал президентския дворец, без да направи изявления.

40 депутати от партията на Ципрас СИРИЗА гласуваха против споразумението с кредиторите, одобрено от гръцкия парламент в ранните часове на 16 юли. Последваха оставки на ключови министри.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?