Запалване поради дъжда нарушило протокола на тържествената проверка на 1 юни във Враца

Спонтанно запалване на една от пиротехническите батерии, подготвени за зарята в края на тържествената вечерна проверка по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата на 1 юни във Враца, е причината за нарушаването на протокола на военната церемония, съобщиха от Община Враца в неделя.

Батерията се е възпламенила от късо съединение, предизвикано от проливния дъжд в града по време на церемонията.

Възпламеняването не е следствие на човешка грешка или непознаване на протокола на събитието, а поради форсмажорните обстоятелства, се посочва в съобщението.

Дъждът започна да вали снощи още по време на словото на президента Росен Плевнелиев и като се усилваше, не спря до края на митинга-заря. Илюминациите започнаха неочаквано малко преди "минутата мълчание" и спряха малко след това. Церемонията на тържествената вечерна проверка продължи без прекъсване и в края ѝ останалите заряди за зарята бяха възпламенени според изискванията на военния ритуал.

В съобщението на Община Враца се посочва, че от ангажираната със зарята фирма-изпълнител "Булспринг" са поднесли своите извинения на организаторите и на цялата общественост за инцидента.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?