Запазване на доверието към правителството, отчита МБМД

Запазване на доверието и подкрепата за правителството на ГЕРБ показва проведено през втората половина на декември национално представително изследване на MБМД. 48.9% от участвалите в проучването декларират доверие към правителството, а недоверие - 41.7%. Месец по-рано доверие към правителството са изразили 50.1 %, като отчетеният минимален спад е в рамките на статистическата грешка.

За 55.5% работата на правителството отговаря на техните очаквания, а на противното мнение са 37.5%. 62.4% от интервюираните смятат, че правителството на ГЕРБ ще изпълни поетите ангажименти. 34.5% не вярват, че това ще стане.

Сред останалите институции прави впечатление скокът в доверието към полицията. През ноември то е било 34.9 %, а месец по късно вече се измерва с 46.3 %. Повишено е доверието и към армията (от 37.8 на 46.0 %), прокуратурата (22.8 % през ноември и 27.1 % през декември), съда и ДАНС (с ръст от по пет на сто).

Доверието към президентството (45.3 %) и парламента (33.7 %) се запазва почти непроменено.

Премиерът Бойко Борисов запазва високото си доверие – 63.4%. Рязко се е покачило доверието към министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов – 60.7%. В сравнение с месец ноември повишението е с 9 пункта. Останалите политически лидери са далече зад тях. Все пак проучването отчита над 6 процентен ръст в доверието към председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Рейтингът на президента се понижава от 49.7 на 47.8 %.

Министрите в общи линии запазват доверието си, като колебанията при тях са също в рамките на статистическата грешка. Единственото изключение е при министъра без портфейл Божидар Димитров, доверието към който спрямо ноември е спаднало с 6 пункта.

Електоралната подкрепа за ГЕРБ остава непроменена - 45.0 %. На второ място с 9.0 % е Коалиция за България, следвана от ДПС (6.5 %), Атака (3.6 %), Синята коалиция (2.4 %) и РЗС (1.5 %).

Споделяне

Още от България