Заплахата за спирането на еврофондовете - лош сигнал или политическа пропаганда

Ивайло Калфин: Народът ще плати сметката за поведението на управляващите

Заплахата за спирането на еврофондовете - лош сигнал или политическа пропаганда

Докато управляващите продължават да твърдят, че заплахата за спирането от еврофондовете е политическа пропаганда, зад която стои ГЕРБ, евродепутатът от БСП Ивайло Калфин обяви, че "това е изключително лош сигнал". Бившият ни еврокомисар Меглена Кунева пък призова да бъде направен екшън план за европарите.

Предупреждението за спирането на европейските пари е едно изречение, написано с пропагандни цели, каза вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова пред Дарик радио. По думите ѝ в доклада има критики към всички държави.

"Има група евродепутати от ЕНП, лично обвързани с ГЕРБ, които са най-големите говорители срещу България, което е срам за ГЕРБ", заяви лидерът на европейските и българските социалисти Сергей Станишевв Дорич.Той отново повтори, че докладът за разходите е за 2012 г. "Кажете ми кй управлява тогава", попита Станишев журналистите и си сложи ръката на ухото за да чуе отговора.

Въпреки че няма задължителен характер препоръката на Европейския парламент (ЕП) за спиране на еврофондовете заради корупцията у нас е изключително лош сигнал за България, смята Ивайло Калфин, водач на листата на АБВ за евроизборите. Според него "българинът за пореден път ще плати сметката за поведението на държавата".

"Най-лошото при тези сигнали от Европа управляващите да си затворят очите и да не виждат последиците. Всяка държава с подобно предупреждение за спиране на парите от ЕС трябва спешно да изготви екшън план. Най-глупавата тактика е да прехвърляш вината на предходното правителство", заяви водачът на евролистата на Реформаторския блок и лидер на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева пред Фокус радио.

В четвъртък ЕП призова Европейската комисия "сериозно да разгледа въпроса" дали да не бъдат спрени европейските фондове за България. Препоръката, която няма законодателна стойност, е част от приетия доклад на бюджетната комисия към ЕП за това как е изпълнен годишният бюджет на ЕС за 2012 г. По предложение на германския депутат от ЕНП Маркус Пийпър беше добавен текст с искането за спиране на фондовете въз основа на последния силно критичен мониторингов доклад за страната ни от януари 2014 г.

Според Калфин този текст "не е на място" и от него не следва нищо пряко, но "дава изключително лош сигнал" за страната ни.

"В един момент докладчикът от ЕНП добавя текст, който няма нищо общо с темата от доклада, че предвид резултатите от Доклада за правосъдие и вътрешни работи от януари, който показва, че няма напредък в България по тези теми, се предлага на Еврокомисията да преразгледа дали да се отпускат пари. Групата на европейските социалисти в Европарламента гласува против този текст. Останалите гласуваха за запазването на текста”, каза Калфин.

Текстът беше приет с 496 гласа "за", 72 – "против" и 44 – "въздържал се". Сред подкрепилите текста имаше и депутати от групата на социалистите в Европарламента, която наброява 190 депутати, и е втората най-голяма след тази на ЕНП.

Калфин не коментира този факт, но посочи, че другите две големи фракции – на ЕНП и на либералите са подкрепили текста.

Всички български евродепутати гласуваха против препоръката с изключение на лидера на НДСВ Антония Първанова, която е водач на листата на коалиция "Обединени демократи" за евроизборите през май.

"От бюджетна гледна точка, няма никакви основания за специално отношение към България, тъй като през 2012 г. ние дори не сме били сред държавите с най-много проблеми в разходването на европейски средства", каза Калфин.

Той обаче посочи, че новините от България в последните години не са добри и че докладът на Еврокомисията е послужил като повод за текста за стараната ни, което е изключително тревожен сигнал.

Калфин призова да бъдат направени важни реформи и като пример посочи образованието. "Нуждаем се остро от повече прозрачност и ефективност в използването на европейските пари. Уви, не виждам да се прави нищо за повече прозрачност на управлението, освен една пресконференция. Що се отнася до фондовете, стига сме гледали усвояването. Нека да видим как те да се използват по-ефективно, така че да се усетят от обикновените граждани", каза  Калфин.

"Вече година опозицията се опитва да ни обясни, че ЕК ще ни спре парите. ЕК категорично отказа да влезе в този политически капан", смята вицепремиерът Златанова. По думите и това е поредният опит европейска институция да бъде използвана за вътрешнополитически цели, но той отново не е успял.

В доклада, приет от ЕП, се очертава как е изразходван европейският бюджет от институциите и държавите. "Няма държава от ЕС, която да не е спомената в този доклад за една или друга слабост", посочи Златанова. "Няма идеален, изряден в изразходването на европейските средства. Целта е да се придържаме максимално към правилата, а когато това не се прави – да се налагат съответните мерки", заключи вицепремиерът.

Споделяне

Още от България