Заплатите и скъпотията най-големи в София

Заплатите и скъпотията най-големи в София

София запазва позициите си на най-скъпия град в България, където се получават най-високите заплати, сочи проучване на цената на труда и разходите за живот в страната за първото тримесечие на 2007 г., изготвено от изследователската компания “Индъстри Уочт и разпространено в неделя.

Трудът за "средни позиции" в столицата е с 15 процента повече платен отколкото в Пловдив и Стара Загора.

Стара Загора например през последните няколко години отчела доста силен ръст на инвестициите, което довело до по-бърз ръст на производителността. Съответно доходите и услугите, а оттам и животът станали по-скъпи, като растежът е значително по-бърз отколкото в София, Варна, Бургас и Пловдив

Градът на тепетата обаче изостава в заплащането на труда в сравнение с крайморските Варна и Бургас, където международната конкуренция вдига летвата и цените се повишават заради туристите. Според “Индъстри Уоч” работодателите в Пловдив дават ниски заплати заради голямото предлагане на работна ръка.

Изненадващо напред в класацията по трудови възнаграждения е Хасково –трети, а Плевен е на опашката на  десетте големи градове в страната по заплати, в дъното на таблицата са Разград и Силистра. В Плевен обаче и животът е значително по-евтин. Там с един лев можеш да си купиш с 26  на сто повече услуги, отколкото в столицата.

В София животът остава най-скъп, следван от Варна.

Споделяне

Още от Бизнес