Започна чистка и във варненската прокуратура

Районният прокурор на Варна Диан Долапчиев е подал оставка след констатирани слабости в работата му като административен ръководител на държавното обвинение в морският град, съобщиха от пресцентъра на Върховна касационна прокуратура (ВКП) в понеделник.

По неофициална информация на Mediapool от източници във ВКП, проверката на Инспектората към Главна прокуратура е установилa множество забавени преписки и досъдебни производства и оставката на Долапчиев е подадена с цел да се избегне дисциплинарно преследване.

Запознати с делата на прокуратурата споделиха, че вероятно същият ход ще предприеме и окръжният прокурор на Варна Пламен Иванов. Формалните причини най-вероятно ще бъдат същите.

Варненската прокуратура е от най-силно засегнатите от управленския почерк на бившия главен обвинител Никола Филчев и там могат да се очакват най-много промени, казаха пред Mediapool източници от ВКП.

През последните дни кадровата чистка в прокуратурата започна да върви с особено засилени темпове. Преди седмица Висшият съдебен съвет (ВСС) уволни дисциплинарно висшите прокурори Цеко Йорданов и Ангел Илиев, известни с близките отношения с Филчев.

Йорданов бе освободен и като член на ВСС. След заседанието главният прокурор Борис Велчев отново размаха пръст към подопечните си, заявявайки, че ще е “безкрайно твърд” към прокурори, които просрочват делата си.

Преди десет дни стартира и досъдебно производство срещу районния прокурор на Кубрат Вячеслав Николов. Наказателно преследване се движи и срещу други седем негови колеги.

Споделяне

Още от България