Започна разселването на ромите Зрънкови из страната

Първите членове на ромската фамилия Зрънкови напуснаха поделението в софийския квартал Челопечене в късния следобед днес. Ромите ще бъдат настанени в едно от петте селища, които министърът на държавната администрация Димитър Калчев предложи на клана за заселване. Все още не е ясно накъде са отпътували те, но се очаква всички близо 70 представители на рода да напуснат бившите казарми в софийското село, където бяха настанени. Това стана ясно след 45-минутен разговор на министър Калчев и Зрънкови.

В края на юни 63-мата членове на рода напуснаха с полицейска охрана видинския квартал "Нов път", след масови безредици в квартала, при които бяха убити двама души. Останалите роми ги обвиняваха, че Зрънкови постоянно са изнудвали съкварталците си. До днес в квартал "Нов път" са събрани над 5000 подписа в искане фамилията да не се завръща във Видин. Жалбите, предадени на РДВР и областният управител, за лихварство, изнудване и изнасилвания срещу членове на фамилия Зрънкови са над 21.

След като повече от седмица изведените с полиция от Видин Зрънкови бяха придвижвани от страната, без да им бъде намерено постоянно място, в средата на миналата седмица правителството ги настани в бивша казарма в Челопечене, район Кремиковци. Жителите на района веднага протестираха и им беше обещано, че ромите ще напуснат казармите най-късно до днес.

Предложили сме им помещения в общините Тервел, Силистра, Ямбол, очаква се и предложение от Батак, каза министър Калчев. За пет семейства има готови жилища с ток и вода. До края на деня ще можем да вземем решение и за останалите две семейства, добави той.

Димитър Калчев, областният управител на София Росен Владимиров и полицейският шеф Румен Стоянов пристигнаха в Челопечене около 16.30. Там дойде и видинският адвокат Цецо Иванов, който отказа да дава изявления, преди да е говорил с клиентите си. До 16.00 часа Зрънкови трябваше да изберат къде желаят да се заселят.

Ако не са съгласни са напуснат, това вече е техен проблем, коментира министърът. От три дни сме спрели работа, за да решим този въпрос, добави той. Според него Зрънкови дори нямат елементарно уважение към полицаите, които заради 60-70 души се пекат, обвини рода Калчев и попита къде са сега организациите, които се занимават с ромските въпроси и черпят пари от международни организации.

До този момент държавата е похарчила 50 хил. лв. за охраната и транспорта на Зрънкови, съобщи още министърът на държавната администрация.

Междувременно МВР съобщи, че четирима души от фамилията, конвоирани от столични полицаи, са заминали за Видин. Постановлението за принудителното им довеждане е изпратено от Видинската районна прокуратура, която иска да ги разпита във връзка с убийството на 41-годишният Георги М., ударен с брадва в главата по време на безредиците в “Нов път”.

Днес министър Калчев съобщи още, че областният управител на Видин Мартин Дончев ще представи в най-скоро време информация за нарушенията, извършвани от членове на ромската фамилия във Видин.

Днес сутринта представителка на фамилията съобщи, че родът иска да се върне по домовете си във Видин, а главният секретар на МВР Бойко Борисов и директорът на Национална служба "Полиция" Васил Василев да отидат в града и да им осигурят сигурност.

Въпреки започналото изселване на ромите, хората от Челопечене продължават да стоят на площада в центъра на селото и са готови да блокират пътя отново, както се случи и миналата седмица, ако някой от Зрънкови откаже да си тръгне. По-рано през деня кметът на район Кремиковци Томи Николов заяви, че не може да носи отговорност какво ще стане с ромите, ако не си тръгнат още днес.

Споделяне

Още от България

Трябва ли да се приеме гласуване по пощата и видеонаблюдение в секциите?