Започна вписването на договорите за изкупуване на тютюн в регистъра

Започна вписването на договорите за изкупуване на тютюн в регистъра

Вписването на сключените договори за изкупуване на тютюн и на имотите, върху които се отглежда тази суровина, започна в петък и ще продължи до 31 май 2016 г., съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Корекции в данните ще могат да се извършват до 5 дни от първоначалната регистрация.

Промените влязоха с приети преди дни поправки в Закона за тютюна и тютюневите изделия, според които изкупуването на суров тютюн за реколта 2016 г. ще може да се извършва по сключени договори до 1 май 2016 г.

Попълването на информация в регистъра е за срок от една година и не се прехвърля автоматично за следващата година. За приключване на регистрацията и успешното въвеждане на производителя се изисква  копие от сключените договори за изкупуване на суров тютюн. Необходим е и документ за правното основание за ползването на земеделските земи с площ над 5 дка.

Важно е да се знае, че включването на производителите в регистъра е безплатно и не води до допълнителни задължения към тях. Производството и съхранението на суров тютюн, след последните изменения в Закона без сключен договор за производство и изкупуване, се счита за нарушение. Санкцията, ако се открие тютюн в лице без договор, е до 500 лв.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?