Започнаха изборите за иракските изселници в 14 държави

Докато бунтовническите атаки в Ирак продължават, иракските изселници в 14 държави започнаха да гласуват в петък на първите демократични избори в страната от 50 години насам. В самия Ирак вотът ще се проведе в неделя.

Заради часовата разлика живеещите в Австралия иракчани първи пуснаха бюлетини, предадоха световните агенции. Там са регистрирани около 12 000 избиратели от общо 90 000 иракски граждани, живеещи в Австралия. Най-голямата група иракски изселници е в Иран, където са регистрирани над 50 000 избиратели - почти половината от потенциалните иракски гласоподаватели там.

Във всичките 14 държави - Австралия, Канада, Дания, Франция, Германия, Иран, Йордания, Холандия, Швеция, Сирия, Турция, Обединените арабски емирства, Великобритания и САЩ - са се регистрирали общо 280 000 избиратели.

Организаторите отбелязват, че те са по-малко от очакваното, въпреки, че някои са готови да изминат огромни разстояния за да пуснат бюлетината си.

Иракските граждани в България имат възможност да гласуват в Истанбул и в Анкара, заяви в петък външният министър Соломон Паси, като уточни, че иракчаните у нас са няколкостотин. Той изрази надежда, че всички те ще дадат гласа си за демокрацията в Ирак.

Международната организация по миграцията, наета от иракското правителство да организира изборния процес извън Ирак, е акредитирала 253 наблюдатели.

Иракчаните, живеещи в чужбина, гласуват само за парламент, който ще изготви новата конституция. Те нямат правото да избират парламента на автономния кюрдски район, нито провинциални съвети, както живеещите в Ирак.

Австралийските избирателни секции в Сидни и Мелбърн ще останат отворени до 17 ч. местно време в неделя. Преброяването на бюлетините ще се извърши на място във вторник. Първите избиратели в бюрото в Сидни бяха посрещнати с традиционна музика и танци.

Пред избирателно бюро в Сидни имаше малка антиамериканска демонстрация по време на гласуването.

Гласуването започна и в Обединените арабски емирства, където в избирателните списъци са се вписали 12 600 иракчани. В страната са отворени две избирателни бюра, в Абу Даби и Дубай.

Споделяне

Още от Свят