Започва уикендът с A to JazZ Festival в Южния парк

Започва уикендът с A to JazZ Festival в Южния парк

Фестивалът A to JazZ стартира за осми път в петък. Концертите са в Южния парк, на поляната зад Музея "Земята и хората", която до 8 юли ще бъде озвучена от музиката на световноизвестните музиканти Лейла Хатауей, Джазмия Хорн и Кори Хенри. В програмата преди тях са изпълнителни, сред които Лили Илиева и "Минимум квартет", Божидар Василев – Тромбоби, Милица Гладнишка и "Михаил Йосифов Секстет", "Two Cities, One World", "Glo Bal Kan" и др. След концертите ще се провеждат джем сешъни в близкия до поляната клуб. 

Лейла Хатауей има пет награди "Грами", включително за най-добър ритъм енд блус албум на 2017 г. - Lalah Hathaway Live. Работила е с имена като Фарел Уилямс и Кендрик Ламар. През годините е споделяла сцена и с музикални икони като Принс, Мери Джей Блайдж, Стиви Уондър. В София Лейла ще представи и новия си албум Honestly, а българските меломани ще са едни от първите в Европа, които ще го чуят на живо, съобщиха организаторите на феста.

Изгряващата звезда от Ню Йорк Джазмия Хорн преди няколко месеца покори световната джазсцена с първа номинация за "Грами" и феноменално изпълнение на Moanin по време на церемонията. След като през 2015 г. младата певица печели първо място в престижното състезание на джаз института "Телониъс Монк", започват да я сравняват с велики гласове от ранга на Бети Картър, Сара Вон, нанси Уилсън. По време на европейското си лятно турне, част от което е и България, Джазмия представя току-що излезлия албум A Social Call.

Акцентът в последната вечер на A to JazZ - 2018 са Кори Хенри & "Фънк Апостолс", съобщават организаторите. Кори Хенри е познат от инструменталния джаз-поп оркестър Snarky Puppy, обявен от списание "Ролинг Стоун" за една от най-многопластовите групи на планетата сега. Хенри е носител на две награди "Грами" за работата си с групата, но след 2012 г. е пътувал на турнета или е записвал с прочути изпълнители и групи - от Брус Спрингстийн и The Roots до P. Diddy и Yolanda Adams. У нас джазменът ще излезе на сцената с любимия си хамонд орган B3 от 1973 г. и заедно с "Фънк Апостолс" - формация от музикантите, които е срещал през годините.

Меломаните ще чуят още звездното трио от Люксембург Dock in Absolute, интернационалния джазоркестър JM Jazz World Orchestra, воден от американския носител на "Грами", тромбониста и композитор Луис Бонила, фюжън състава Daunius Pulauskas Group от Литва.

Сред българските артисти са Милица Гладнишка с Мишо Йосифов секстет, етно-джаз проектът ГлоБалКан, електро-соул новаторът Trombobby, една от най-обещаващите ни джазпевици - Лили Илиева, заедно с "Минимум квартет" и българско-американската соул-фънк формация Two Cities One World.

От 10 часа през уикенда за първа година ще се проведе платформата за дискусии и уъркшопи "A to Jazz Talks", а от 10.30 ч. близо до основната сцена ще има специална програма за най-малките почитатели на джаза.

Споделяне

Още от Общество