Започва запълване на “най-драматичните кратери“ по пътищата

Започва запълване на “най-драматичните кратери“ по пътищата

Областните пътни управления са подготвили списъци с обектите, които най-спешно се нуждаят от ремонт, и от следващата седмица започва запълването на “най-драматичните кратери по пътищата“. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев пред журналисти в четвъртък.

За целта ще бъдат похарчени 21 млн. лв., които били запазени като резерв за края на годината, но вече се налагало да се използват. Сред най-проблемните дупки министърът посочи тези по пътните участъци край Ямбол, Ришкия проход, Юндола. За отстраняване на всички дупки по пътищата са нужни около 120 - 130 млн. лв., посочи Плевнелиев.

Осигурени са парите за зимното почистване до края на годината и през 2011 г., каза още той. По думите му новата система за отчитане на свършената работа от фирмите за пътната поддръжка позволява коректно отчита на свършените дейности и изключва злоупотреби.

За снегопочистването се предвижда да отидат между 10 и 15 млн. лв., каза министърът и допълни, че ако потрябват, на разположение за зимното почистване са 30-35 млн. лв. докрая на годината. Той обясни, че договорите за почистване на пътища са намалени от 100 на 30. Контрактите са четиригодишни и предвиждат сериозни неустойки при несвършена работа. Ще възлагаме на месечна база спрямо единични цени, допълни Плевнелиев

По думите му през 2011 г. пътната агенция ще има около 120 - 130 млн. лв. за текущ ремонт и поддръжка на шосетата.

Министърът изрази също така притесненията си от наложения на регионалното министерство лимит по държавните инвестиционни заеми за 2011 г..

Имаме сключени договори по програма "Транзитни пътища 5" и със Световната банка за пътния сектор за около 550 млн. лв., а имаме лимит от 200 млн. лв., отбеляза той. Тепърва щяло да се гледа дали ведомството ще се справи в условията на наложените му ограничения, или ще се бори за още пари.

През следващата година пътната агенция ще разполага с 211 млн. лв. Това е три пъти по-малко от сумите, с които тя е оперирала предишни години, каза още Плевнелиев.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?