Заподозреният за раняването на Багата остава за постоянно в ареста

Защитата му представи декларации от двама свидетели, че са изнудвани от полицията

Снимка: БГНЕС

Задържаният след масовия бой, при който беше наръган световния шампион по самбо Благой Иванов-Багата – Даниел Стефанов-Дъмпела, остава за постоянно в ареста, реши в четвъртък Софийският апелативен съд (САС). Според прокуратурата той е ранил спортиста при масово сбиване в столичното заведение "Айс".

Магистратите прецениха, че освен достатъчно уличаващи данни съществува и опасност обвиняемият да извърши ново престъпление. Причината е, че инцидентът с Багата стана в рамките на изпитателния срок по предишна условна присъда за наркотици на Стефанов.

Адвокатът му Радост Караиванова представи пред САС декларации от двама свидетели, които твърдят, че са притискани и изнудвани от криминалистите от СДВР да "натопят" Дъмпела. Магистратите обаче не ги приеха с мотива, че подобни доказателства имат отношение само към процес по същество.

Тогава би била компрометирана достоверността на показанията на двама от основните свидетели, присъствали на боя – Гроздан Найденов и Велко Гюров. Те са от приятелския кръг на задържания и твърденията им изиграха важна роля за решенията и на двете инстанции Дъмпела да бъде оставен в ареста.

Според първоначалния вариант на показанията си двамата разказват как Стефанов им се похвалил след инцидента, че наръгал Багата. Самбистът все още се намира в тежко състояние в "Пирогов", след като претърпя няколкочасова животоспасяваща операция.

От останалите свидетелски показания, представени от прокуратурата, стана ясно, че сбиването е било провокирано от пострадалия. Според неофициални полицейски данни, публикувани в медиите, обвиняемият Стефанов е гравитирал около задържаните преди месец Стефан Бонев-Сако и Милен Даврански-Катерицата.

Те бяха обвинени и задържани за постоянно от спецсъда по обвинение за сформиране и ръководство на банда за разпространение на дрога. От цялата група заподозрени тогава магистратите оставиха под домашен арест само основният свидетел на обвинението, също обвиняем.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?