Заподозреният за раняването на Багата остава за постоянно в ареста

Защитата му представи декларации от двама свидетели, че са изнудвани от полицията

Снимка: БГНЕС

Задържаният след масовия бой, при който беше наръган световния шампион по самбо Благой Иванов-Багата – Даниел Стефанов-Дъмпела, остава за постоянно в ареста, реши в четвъртък Софийският апелативен съд (САС). Според прокуратурата той е ранил спортиста при масово сбиване в столичното заведение "Айс".

Магистратите прецениха, че освен достатъчно уличаващи данни съществува и опасност обвиняемият да извърши ново престъпление. Причината е, че инцидентът с Багата стана в рамките на изпитателния срок по предишна условна присъда за наркотици на Стефанов.

Адвокатът му Радост Караиванова представи пред САС декларации от двама свидетели, които твърдят, че са притискани и изнудвани от криминалистите от СДВР да "натопят" Дъмпела. Магистратите обаче не ги приеха с мотива, че подобни доказателства имат отношение само към процес по същество.

Тогава би била компрометирана достоверността на показанията на двама от основните свидетели, присъствали на боя – Гроздан Найденов и Велко Гюров. Те са от приятелския кръг на задържания и твърденията им изиграха важна роля за решенията и на двете инстанции Дъмпела да бъде оставен в ареста.

Според първоначалния вариант на показанията си двамата разказват как Стефанов им се похвалил след инцидента, че наръгал Багата. Самбистът все още се намира в тежко състояние в "Пирогов", след като претърпя няколкочасова животоспасяваща операция.

От останалите свидетелски показания, представени от прокуратурата, стана ясно, че сбиването е било провокирано от пострадалия. Според неофициални полицейски данни, публикувани в медиите, обвиняемият Стефанов е гравитирал около задържаните преди месец Стефан Бонев-Сако и Милен Даврански-Катерицата.

Те бяха обвинени и задържани за постоянно от спецсъда по обвинение за сформиране и ръководство на банда за разпространение на дрога. От цялата група заподозрени тогава магистратите оставиха под домашен арест само основният свидетел на обвинението, също обвиняем.

Още по темата
Още от България