Заработи нова мощност за лютеница в Първомай

Танева разгледа производствения процес, сн. МЗХГ

Нови и модерни мощности за производство на популярната "Лютеница Първомай" откри заводът "Булконс Първомай“ и отбеляза във втроник 80 години от създаването си и първото промишлено производство на лютеница в България.

Инвестицията е за 5 млн. лв. Средствата са собствени и европейско съфинансиране по Програмата за развитие на селските райони. Обновени са напълно цеховете и са закупени изцяло нови машини. Новост е оборудване за производство на малки кутийки с лютеница за бързо хранене. Новите опаковки от 70 и 125 грама вече са в търговската мрежа.

Вече лютеницата няма да се предлага в стъклен буркан, а в по-лека и по-удобна опаковка.

"Пожелавам още 80 години да произвеждате качествена лютеница. Радвам се, че по Програмата за развитие на селските райони е модернизирано преработвателното предприятие в този програмен период и се надявам да подкрепяме и през новия програмен период още такива успешни инвестиции“, заяви земеделският министър Десислава Танева, който участва в рязането на лентата на новото производство.

Управителят на компанията Георги Банялиев посочи, че произвежданата от фирмата му лютеница е само от български качествени суровини по оригиналните рецепти. Всяка година "Булконс Първомай“ изкупува хиляди тонове пресни български зеленчуци от производители в страната. Технологията на приготвянето на лютеницата позволява съхранение на доматените и пиперкови пюрета като единични концентрати в специални съдове.

Съставките на всяко бурканче "Лютеница Първомай“ и сосовете минават за преработка на поточни линии в три производствени помещения с обща площ от 82 000 кв. м.

Компанията работи с широка гама от чуждестранни клиенти, разработвайки специални рецептури за различните пазари – както под собствена, така и под чужда марка. Основните експортни пазари на фирмата са Канада, Великобритания, САЩ, Германия, Русия и др.

"Лютеница Първомай“ се произвежда в град Първомай по традиционна технология от 1939 г. През годините градът и землищата около него са се утвърдили като център за отглеждане на домати и чушки – основни суровини при производството на лютеница. Характерното за географския район е, че използвайки местни продукти (домати и чушки) и преработвайки ги по традиционния метод за производство на лютеница - чрез изваряване, включително в домашни условия е постигнато масово производство на един от най-традиционните български продукти, наложен през десетилетия в страната и в чужбина и познат с характерния си вкус.

Именно влагането на първокачествени материали и традиционния метод на производство на лютеница, запазен единствено в град Първомай, е от съществено значение за известността на "Лютеница Първомай“ и връзката на продукта с географския район, отбелязват от земеделското министерство.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?