Заради икономии линейки няма да дежурят по пътищата през лятото

Няма да има дежурни медицински екипи на опасните места по пътищата през лятото. Причината за това е липса на пари, обяви в парламента министърът на здравеопазването Анна-Мария Борисова.

"Във връзка с необходимостта от оптимизиране на разходите в системата на министерство на здравеопазването, не е предвидено формиране на допълнителни екипи от центрове за спешна медицинска помощ и базирането им на натоварвани пътни участъци по време на летния сезон“, посочи Борисова.

“Анализът, който ние направихме, показа, че позиционирането на един екип на една конфликтна точка повлиява положително качеството на оказваната спешна медицинска помощ, само ако дежурният екип е наблизо. Независимо от положителния ефект позиционирането води обаче до ниско натоварване на екипа и непълноценното му използване, като е невъзможно използването му за обслужване на други спешни случаи", аргументира се здравният министър.

Дежурствата на линейки на натоварени пътни участъци, където често стават катастрофи, беше съвместна инициатива на Министерството на здравеопазването и на МВР през миналите две лета, като целта беше да се ограничат тежките последици при пътни произшествия.

Споделяне

Още от България