Заради открадната самоличност полицията периодично арестува мъж

Потърпевшият Данаил от Монтана

Заради открадната самоличност българин периодично е арестуван от полицията през последните две години. За случая разказа Нова телевизия, а омбудсманът Константин Пенчев обеща да помогне за разрешаване на проблема и преустановяване на тормоза.

Историята на Данаил от Монтана започва преди три години, когато губи личната си карта. Както е по закон той уведомява полицията за кражбата и си вади нова. Данаил не подозира, че му е откраднат документа за да бъде използвано името и ЕГН-то му от неизвестно лице. Той научава за това, когато отива да смени шофьорската си книжка в КАТ-Монтана година по-късно.

От КАТ водят Данаил в районното полицейско управление. Никой не му обяснява защо е задържан. След пет часа в ареста научава, че е извършил кражба в Гърция и е издирван от Интерпол, въпреки че никога не е напускал България. Процедурата се повтаря многократнопрез последните две години.

Почти няма полицейски участък в България, в който Данаил да не е задържан

С много жалби и усилия научава, че мъж, който се представя за него, е извършил кражба в Гърция. Крадецът е заловен и в момента излежава присъда в Бургаския затвор.

Въпреки това срещу името и ЕГН-то на Данаил в системата на МВР продължава да излиза, че е издирван от Интерпол.

Данаил моли тогавашния директор на полицията в Монтана да му издаде документ, в който да пише, че той не е издирвания престъпник. Получава писмо, в което пише, че към настоящия момент не се издирва нито от българските, нито от гръцките власти, тъй като не е извършил законово нарушение на територията на нито една от двете държави.

Документът обаче няма никаква правна стойност и при всяка рутинна проверка Данаил попада в ареста.

Мъжът не смее да излезе от България, страхува се, че ще бъде задържан на границата

Данаил не е получил отговор от МВР защо все още е издирван. Нова телевизия също е поискала отговор, но не е получила такъв. След месец чакане от пресцентъра на МВР увериха, че дирекцията, която отговаря за тези въпроси, е изключително натоварена.

В рамките на последния месец мъжът е бил адържан още два пъти от полицията.

Сега се оказва, че Данаил трябва да попълни нов документ с отпечатъци, за да се превърне в невинен и пред полицията в Гърция, и пред тази в България. Данаил иска целият този абсурд да приключи.

Омбудсманът Константин Пенчев призова Данаил да се свърже с него, за да му окаже съдействие. По думите на Пенчев на него няма как полицията да откаже да даде отговор. Според омбудсмана е необходимо мъжът да осъди органите на реда, за претърпените от него вреди.

Споделяне

Още от България