Заради теча на водород се проверяват всички уплътнения в АЕЦ “Козлодуй“

Възложена е оценка на състоянието на всички уплътнения в съоръженията на АЕЦ "Козлодуй", подобни на това, чието скъсване доведе до теч на водород в охладителната система на защитата на V блок и се наложи спирането на реактора, чието повторно включване в енергийната система се очаква в събота. Това съобщи пред журналисти в петък председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Сергей Цочев.

 

Според него е изключено до инцидента да се е стигнало заради липсата на пари за поддръжката на ядреното съоръжение.

 

Централата има достатъчно средства да извършва своите ремонтни програми, а и тези уплътнения не са скъпи и не са свързани с извънредни разходи, каза регулаторният шеф. По думите му уплътненията са били сменяни през 2010 г., а специално на V блок отново ще бъдат подменени при излизането на съоръжението в планов годишен ремонт в края на април. Същото се бъде направено и при плановия ремонт на VІ блок, който ще е през есента.

 

Цочев коментира още, че намаляването на мощността на двата блока на АЕЦ "Козлодуй" заради пролетното затопляне и излишъка в производството на електроенергия в страната не влияе върху безопасността на работа на ядрените съоръжения. В момента шести блок работи с 800 мегавата мощност, а минимумът, на който хилядамегаватовите блокове могат да работят е 40 процента от мощността им, каза шефът на АЯР. Оптималната работа на централата е обаче при пълно натоварване на мощностите, поясни той.

 

До края на 2013 г. се очаква да станат ясни резултатите от анализа на стареенето на двата ядрени блока, на чиято база да се приеме програма за удължаване на живота им, каза още Цочев. Лицензите за експлоатация на двете мощности изтичат през 2017 и 2019 г.

 

България има ясна политика за ядрена безопасност, подпомогната от ефективно законодателство, съобразено с международните стандарти, коментира Марта Жекова, ръководител на мисията на Международната агенция по атомна енергия в България, която е проверила работата на АЯР.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес