Защитата на подсъдимия за смъртта на Милен Цветков опита да отстрани прокурора от делото

Снимка: БГНЕС

Прокурорът, водещ делото за смъртта на журналиста Милен Цветков – Иван Кучиев, да си направи отвод. Това поиска в първото заседание по процеса адвокат Любомир Таков, защитник на Кристиян Николов, шофирал джипа, който удари колата на Цветков. Аргументът му бе, че обвинителят е необективен, защото бил близък с адвоката на близките на Цветков – Менко Менков. Таков обясни, че по делото имало теч на информация, който бил в ущърб на подсъдимия. Затова и бил подаден сигнал срещу прокурор Кучиев. Преписката била изпратена на специализираната прокуратура, която пък започнала проверка за евентуално престъпление от страна на магистрат.

Втори прокурор

Таков заяви, че прокурор Кучиев е поел делото, макар да не му било разпределено. Според адвоката в кориците на делото имало доказателства само, че материалите са разпределени само на прокурор Сабина Христова. Тя обаче не е изготвила обвинителния акт, нито се е произнасяла по различни искания в рамките на разследването. Таков обясни, че принципът на случайно разпределение на дела в държавното обвинение се нарушавал лесно – със заповед на началник в съотвената прокуратура се определял втори наблюдаващ, който изземал всички функции. Той посочи, че Христова квалифицирала катастрофата, при която загина Цветков, като непредпазливо наказание. След това обаче обвинението било сменено и вече е за умишлено престъпление, което се наказва по-тежко. Като друго доказателство той посочи, че имало медийни публикации за това, че прокурор Кучиев и адвокат Менков са близки.

В отговор обвинителят заяви, че можел да покаже документи за това как му е разпределено делото. Той допълни, че не знаел за проверката срещу него, но заяви, че това не може да е аргумент за това, че е пристрастен.

На свой ред прокуратурата поиска вторият адвокат на Николов – Константин Симеонов – да бъде отведен от делото. Аргументът им е, че той е защитавал и майката на подсъдимия Десислава Николова, която също бе обвиняема. Разследването срещу нея обаче не прекратено.

Няма процесуално качество

Съдът отказа да отведе прокурор Кучиев от делото. В мотивите бе посочено, че макар срещу него да има сигнал и проверка, той няма никакво "процесуално качество", т.е. нито е подсъдим, нито свидетел. Освен това съдът заяви, че всички прокурори са "взаимнозаменяеми" и всеки може да се яви по едно дело, дори и главният прокурор. Медийните публикации за близките отношения на Кучиев с Менков също не бяха счетени за доказателства. Бе посочено, че и за обвиняемия Николов има много публикации, които той отричал.

Съдът отказа да отстрани от делото и адвокат Симеонов.

Споделяне

Още от България