Защитените гори у нас ще нараснат с 5 процента

Двойно повече са заявките на търговците за живи коледни дръвчета

Десислава Танева и Георги Костов дадоха старт на кампания по опазване на горите у нас

До края на тази година земеделското министерство ще внесе в Министерския съвет постановление за увеличаване на защитените гори в страната с 5 процента, съобщи агроминистърът Десислава Танева. Така ще се ограничи сечта в повече от 17 500 ха и ще се намалят опасностите от наводнения, каквито сполетяха България тази година, допълни Танева, която в неделя посети разсадник за дръвчета в Държавното горско стопанство – Самоков и обяви там старта на кампания по опазване на българските гори.

В нея може да се включат всички още в следващите дни като предпочетат за Коледа живо вместо отсечено дърво. 

"Към момента двойно повече са заявките за продажба на живи коледни дръвчета от страна на търговците към държавните горски и ловни стопанства - общо за 20 000 броя. За сравнение през миналата година на пазара са продадени близо 9 хиляди живи елхички“, каза Танева. По думите ѝ, след въвеждане на задължителната маркировка (контролни пластини) от 2013 година има увеличение с повече от 4 пъти на потреблението на отсечени коледни дръвчета.

Продаваните за тези новогодишни празници коледни дръвчета, които са отсечени с разрешение, ще носят жълта овална пластина, която се поставя между втория и третия прешлен от върха към основата на дървото. За настоящата година заявените контролни пластини от агенцията по горите са 100 000 броя.

Зем.-министърът на земеделието Георги Костов призова хората да обръщат внимание дали е налице тази пластика, когато си купуват дръвче за Коледа. Той допълни, че през миналата година са продадени 60 900 елхи с контролни пластини от държавните горски предприятия, частните и общински територии, докато година по-рано техният брой е бил само 14 024 броя.

"Това доказва положителни резултати и ефективността от въвеждане на новия начин на маркиране. Нашата цел е да се ограничи до минимум незаконното придобиване на дръвчета и затова  апелираме към гражданите да си закупуват елхички с маркировка“, посочи Десислава Танева.

Тя допълни, че в началото на новата година ще бъде проведена разяснителна кампания сред гражданите за засаждането на живите коледни дръвчета.

От земеделското министерство дадоха и съвети как да се избира, отглежда и засажда живото коледно дръвче, за да се хване и оцелее в природата.

Потребителите да оглеждат корените на дръвчето чрез повдигането ме от саксията. Те трябва да са здрави и свежи като ствола, да не са начупени, са заели формата на саксията и да има полепната по тях пръст, както и почвата да е влажна, препоръчват експертите. По-малкото дръвче по-лесно се адаптира към променените условия на отглеждане.

След покупката на дръвчето те не трябва веднага да се вкарва на топло, а да се аклиматизира и да не се украсява в близост до радиатор, камина, климатик или печка. Не трябва да се окичва с прекалено тежки украшения, както и с мощни лампички, които изсушават дървото. Трябва да се полива, но не и да се тори.

Не е добре дръвчето да престоява в стайно помещение повече от две – три  седмици, но също както при внасянето не трябва да се изважда рязко на студа, а първо на по-хладно място. Коледното дръвче трябва да се засади на открито през март или в началото на април, преди започване на вегетационния сезон, съветват от агроминистерството.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?